Kõhuvalu ja puhitused võivad lisaks muule olla esimene märk soolevähist.Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
18. mai 2015, 11:03

Ole tähelepanelik! Pärasoolevähki esineb järjest noorematel (13)

Euroopa gastroenteroloogide ühendus kutsub perearste üles jälgima tähelepanelikumalt pärasoolevähi sümptomite esinemist noortel inimestel, sest alla 50aastaste inimeste hulgas on haigestumine järjest sagedasem.

USAs läbi viidud uuringu hiljuti avaldatud tulemused näitavad, et kuigi pärasoolevähi (PSV) levik üle 50aastaste hulgas on langemas, diagnoositakse seda haigust üha rohkem 20–49aastastel patsientidel, vahendab portaal Meditsiiniuudised väljaannet Medical News Today.

Ühenduse United European Gastroenterology (UEG) esindajana kõnelenud professor Roger Jones, Londoni King's College'i üldmeditsiini emeriitprofessor ja UEG PSV töörühma liige, kutsus üles pöörama suuremat tähelepanu PSV sümptomite ilmnemisele noortel inimestel esmatasandi tervishoius, et tagada õigeaegne ravile suunamine ja säästa elusid. Tema sõnul kasvab PSV väljakujunemise risk noorte inimeste hulgas murettekitava kiirusega.

"Me ei tea täpselt, miks PSV noorte inimeste hulgas sageneb, kuid see võib olla seotud üha istuvama elustiiliga, kehvema toitumisega ning rasvumise ja diabeedi järjest suureneva levikuga – kõikide nende puhul on tegemist PSV riskifaktoritega," ütleb Jones. "Ligikaudu 20% noortest inimestest, kellel on diagnoositud PSV, on see haigus suguvõsas märkimisväärselt levinud, ning need patsiendid peaksid osalema riiklikes sõel­uuringute programmides aegsasti enne 50aastaseks saamist."

PSV-le võivad viidata pidev pärasoole veritsemine, veri väljaheidetes, kõhuvalu ja puhitused, söögiisu langus ja kaalu alanemine seletamatul põhjusel. Kõik need sümptomid nõuavad kiiret suunamist läbivaatusele eriarstide juurde.

Kõiki, kellel on ühel lähisugulasel diagnoositud PSV alla 50aastaselt või vähemalt kahel lähisugulasel diagnoositud see üle 60aastaselt, tuleks lugeda kõrge riskiastmega patsientideks; sama kehtib kõikide nende inimeste kohta, kellel esineb põletikuline soolehaigus või teatud pärilikud haigused, nagu näiteks perekondlik adenomatoosne polüpoos (FAP) või Lynchi sündroom.

"Sõeluuring on tõhus meetod soolevähi vältimiseks kõrge riskiastmega isikutel, kuid kogu Euroopas rakendatakse seda ebapiisavalt," märgib professor Jones. UEG sooviks kogu Euroopas näha järjepidevamat lähenemist kõrge riskiga noorte inimeste sõeluuringutele. Eestis on soolevähi sõeluuring kavas käivitada järgmisel aastal.