Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
18. mai 2015, 12:42

Nätsus sisalduvad lisaained tapsid noore naise? (8)

Liigne nätsulembus võis olla põhjus, miks rõõmsameelne Walesist pärit noor naine pärast ootamatut koomasse langemist suri.

19-aastane Samantha Jenkins suri 2011. aasta juunis pärast ootamatut koomasse langemist. Lahkamist läbi viinud arstid arvavad, et õnnetusjuhtumi võis põhjustada tavaline närimiskumm, kirjutab Mirror. Lahkamisaruanded kinnitavad, et surma põhjustas ajuturse tõttu tekkinud krambid, samuti oli naise kehas langenud soola-, magneesiumi- ja kaltsiumi tase väga madalale. Kogenud patoloogide hinnangul võis sellele kõigele aidata kaasa närimiskummi tarbimisest tingitud kõhulahtisus. Seda põhjustab nimelt närimiskummis suhkruainena kasutatav aspartaam.

Samantha lemmiknäts oli Trident närimiskumm, mis sisaldab sorbitooli ja aspartaami nimelisi magusaineid. Kuigi toiduohutusametid on need ained hinnanud ohutuks, nendega liialdada ei maksa. Lahkamise läbi viinud patoloog ütles, et Samantha tarbis kuni 14 nätsu päevas ning neis sisalduvad magusained ületasid päevas nende ainete tarbimise ohutu piiri 16 grammiga. See võis põhjustada kõhulahtisuse hoo, mis omakorda tõi kaasa nii suure soolakao, et selle tagajärjel tekkis noorel naisel ajuturse. Samas nentis arst, et seni puuduvad tõendid, et närimiskummist tingitud kõhulahtisus on kellegi surma varasemalt põhjustanud.

Samantha ema Maria Morgan usub, et närimiskummides kasutatava aspartaami ja sorbitooli kõrge tase võis põhjustada tema tütre aju turse. Pärast õnnetust on ta põhjalikult endale selgeks teinud, mis aineid närimiskumm sisaldab, sest Samantha tarbis seda suures koguses. "Sel õnnetul päeval kurtis ta mulle halba enesetunnet ning peavalu. Äkki kuulsin teda hüüdmas: "Kas selline tunne ongi, kui hakkad surema? Ma tunnen end halvatuna." Siis oli ta äkki põrandal maas. See kõik juhtus nii kiiresti." Samantha suri kolm päeva hiljem koomasse langenuna oma ema käte vahel haiglavoodis.

Maria Morgan on neli aastat võidelnud, et tema tütre surmapõhjuste väljaselgitamiseks algatataks uurimine. Nüüd, maikuus, algatati lõpuks eeluurimine. "Ma tahan tõde teada, et lahendada oma tütre surma müsteerium," põhjendas ema oma tegevust.