Puugid levitavad inimestele väga ohtlikke haiguseid.Foto: URMAS TARTES
Keha
18. mai 2015, 15:37

Terviseamet: iga entsefaliidi alltüübi vastu aitab vaid vaktsineerimine (20)

Soome meedia hoiatab inimesi puukentsefaliidi Siberi alatüübi eest, sest seda pole võimalik ravida. Iiris Saluri sõnul ei ole inimese jaoks, kes on vaktsineerimata ja nakatub puugihammustuse järel entsefaliiti, vahet, millise viiruse alltüüpi puuk parasjagu levitas.

"Haiguspilt on sarnane ja entsefaliidi vastu teadaolevalt spetsiifilist ravi ei ole. Ainus võimalus enda kaitsmiseks on üksnes vaktsineerimine," lausus Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri. Tema sõnul on puuke ja nende poolt edasikantavaid haigusi uurivas Tervise Arengu Instituudis leitud, et Eestis on ringluses puukentsefaliidi viiruste nii Lääne-Euroopa, Siberi kui Kaug-Ida alltüübid.

Eestis on sel aastal Terviseameti andmeil registreeritud üle 140 puukborrelioosi haigusjuhu, mais registreeriti ka esimene entsefaliiti haigestumine Hiiumaal.

Et puukentsefaliidil ei ole olemas spetsiifilist ravi, leevendada saab vaid sümptomeid, ning sellesse nakatumine toob põdejale kaasa raskeid tüsistusi, paneb Iiris Saluri paneb südamele, et kui keegi ei ole end veel puukentsefaliidi vastu vaktsineerinud, oleks seda mõistlik teha. "Puukentsefaliidi vastane vaktsineerimine koosneb kolmest süstist, neist esimesed kaks tehakse 1-3-kuulise vahega ja kolmas 9-12 kuud hiljem.Esimese kahe süsti järel saate kaitse, mis kestab umbes aasta, pärast seda tuleb hakata kaitset teatud intervalliga uuendama. Täpse intervalli määrab vaktsineeriv arst," räägib Saluri.

Haiguse esinemissagedus on väga suur Venemaal, Balti riikides, Tšehhis, Slovakkias ja Ida-Saksamaal, Austrias on haigestumine vähenenud tänu elanikkonna massilisele vaktsineerimisele.