Hea nõu

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta maikuu Tervis Plussis.

Üks küsimus: kuidas ennetada mesilaste mürgitorkeid? (4)

LISA KOMMENTAAR

zzz24. mai 2015, 11:07
Inimtegevus mõjub mesilastele hävitavalt. Ei ole enam 20 aastat nõelata saanud. Metsas kohtab juba sagedamini karu, kui kimalast.
Kindla peale24. mai 2015, 08:48
Ela aprillist novembrini pimedas keldris, toitu ja kasuta käimlat ainult pimedas.
matsu23. mai 2015, 23:30
Kui juba ärritunud mesilane sul juustes tigedalt piniseb, siis on kõige tõenäolisem viis nõelamisest pääseda, ta lihtsalt kiire käelöögigiga lömastada. võimalik, et seda tuleb mitu korda teha, sest kuulmise järgi pihta saamine nõuab harjutamist.
Mesinik23. mai 2015, 17:24
Paar mõistlikku soovitust ja ...
Paljajalu ristikul käimine lõpeb tõesti nõelatasaamisega, samuti pole soovitav mesilaste lennuteele ette jääda. Aga eksavärvilistest riietest ei ole mesilastel sooja ega külma, kui need magusalt ei lõhna, võib kleidile olla maalitus kuitahes palju kirjuid lilli. Pigem suureneb nõelatasaamise tõenäosus, kui mesila piirkonnas väga tumedatoonilisi või musta värvi riideid kanda.
Mesilaste normaalseks lennuraadiuseks on umbes kaks kilomeetrit, seega soovitus nende võimalikud looduslikud pesapaigad likvideerida tundub üsna jabur. Eriti arvestades seda, et õunapuud ja marjapõõsad annavad tänu mesilaste tolmeldamisele umbes kaks korda rikkalikumat saaki, luuviljalised, eriti kirsid isegi kuni 8 korda rohkem.
Tugevad lõhnad võivad mesilasi ärritada, peale parfüümi ja higi tooksin eraldi välja, et viinahaisudega ei ole rangelt soovitatav mesilaste lennuteel viibida. Samas õlle libistamine mesipuu kõrval neid putukaid ei häiri, ainut et siin peab vaatama, et koos õllega mõnda herilast alla ei neelaks, mesilane õllepudelisse ei lähe.
Kui kliimaseade töötab, võiks autosõidu ajal tõesti akna kinni lasta. Tõenäosus, et 90-ga sõites mõni astlaga tiivuline avatud küljeaknast sisse lendab on ikka ülimalt minimaalne.
Mesilaste juures vehkida tõesti ei ole mõistlik. Kui mesilane on tige, hakkab ta kõrgendatud pirinal ümber inimese tiirutama ja sel juhul on soovitav kiirel sammul kuhugi mujale minna, põõsaste vahelt läbi, minutiks tuppa vms. Kätega vehklemine soovist tüütaja minema peletada ärritab mesilast hoopis usinamalt ründama.
Lõpetuseks üks lause ka mesilasevihkajaile - söögilauda istudes tasub mitte unustada, et kaks suutäit kolmest on otseselt või kaudselt seotud mesilastega.