Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
27. mai 2015, 17:07

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta maikuu Tervis Plussis.

Mängida, lõbutseda, ihaldada ja nautida! (1)

Seksuaalenergias peituvad meie elujõud ja vägi. Paraku oleme õppinud seda maha suruma või vähendama. Me ei tea, et seksuaalsus ei tähenda ainult vahekorras olemist, vaid kirglikkust, lõbusust ja rõõmustamist enese ning elu üle laiemalt.

Üks võimalus eluenergiat suurendada oleks praktiseerida vabastavat hingamist – praegusaja üht populaarsemat enesejõustamistehnikat. Teadlikult hingama õppides on võimalik ka seksuaalenergiat enam rakendada ehk elule volüümi peale keerata – teisisõnu rohkem elus olla.

Kuidas kasutada seksuaalenergias peituvat tohutut potentsiaali oma elujõu taastamiseks, keha tajude ja hinge arendamiseks, tutvustas Inspiraktiva hingamisterapeutide koolitusel õppijatele oma siinsel talvisel kursusel Rootsi hingamisõpetaja ja seksuaalterapeut Sofia Sjöblom. Juulis võivad huvilised tema seksuaal- ja eluenergia seminaril* taas osaleda.

Hingamine ja seksuaalsus

Meie väärtused ja suhtumine seksuaalsusse kujunevad välja lapsepõlves. Paljudele on seksuaalsus tabuteema, millest ei olnud kellegagi rääkida. Sestap oleme oma seksuaalenergiat püüdnud kontrollida ja kohandada vastavalt arusaamadele, kuidas "peaks" olema. Enamikule on see tähendanud keelde ja manitsusi. On neid, kelle jaoks eksisteerib seks ainult oma partneriga ja magamistoas, ning muul viisil ei ole intiimsus lubatud.

Ükskõik, kuidas meile maast madalast on õpetatud, seksuaalne energia on meis selgelt ja jõuliselt olemas. See on eluenergia, mis toob meile kirge ja julgust, lõbujanu ja mõnu.

"Minu jaoks ei tähenda töö seksuaalenergiaga paremat seksi või osavamaks armastajaks muutumist," räägib Sofia Sjöblom. "Mõnikord taandatakse seksuaalenergia ainult oma suguelundites tekkiva erutuse aistinguks, millest on vaja armatsedes ruttu vabaneda. Vabastav hingamine võimaldab seda energiat suurendada, nii et kogu keha osa saab – see ongi rohkem elus olemine ja oskus nautida kõike elus ettetulevat." Hingamise abil saab energiat juhtida alakehasse ja sealt omakorda üle kogu keha.

Meie argipäevas on liiga arvukalt ära- ja peab-käske. Lisaks sellele tunneme kohustust olla täiuslikud. Pahatihti oleme elu üle kontrolli saavutamiseks rakendanud isegi hingamise.

"Me hoiame end tagasi, kui midagi tunneme," teab Sofia Sjöblom. "Iga kord, kui me vihastame, kurvastame või naerda ei söanda, lakkame me hingamast. Aga enda ja oma tunnete allasurumine röövib palju jõudu ja tekitab kehasse pingeid. "Hinga!" soovitab Sofia Sjöblom vastuseks küsimusele, kuidas eluenergiat säilitada ja suurendada. "Luba endal jääda käesolevasse hetke ja aktsepteeri oma tundeid. Lihtsalt peatu, seisa vaikselt ja tee mõned sügavad hingetõmbed. Kuidas ma end praegu tunnen? Kus ma kehas üht või teist tunnet adun ja mis vajadus on selle tunde taga? Kui ma oma vajadused ära tunnen, võib end kogu maailmale väljendada ja märksa lihtsam on suhelda, öelda jah või ei.

Lähedus ja kohalolek

Nimelt käesolevas hetkes peituva väe kasutamine on Sofia meelest intiimsuse ja elurõõmu võtmeks.

"Me ei ole oma eluga rahul, sest kardame end avada ja seeläbi haiget saada," on ta kogenud. "Me ei ole harjunud sügavuti minema – endast andma, teist vastu võtma ja mitte põgenema." Igaüks igatseb kogeda lähedust, aga ometi on see tavaelus väga harv nähtus. "Tõelist lähedust saame tunda vaid siis, kui oleme valmis teisele näitama oma haavatavust," täiendab Inspiraktiva hingamisterapeutide koolituse korraldaja Kert Grünberg. "Küsi endalt: kas ma luban endal tunda kõiki tundeid või ainult osa neist? Kas ma kogen, et olen vastu võetud ja armastatud just sellisena, nagu ma olen? Kuidas mulle meeldib, kui teine näitab mulle oma haavatavust? Kas ma luban tal tunda kõiki tundeid või ei? Kas olen valmis kuulama, mida ta tegelikult vajab?" Söandada seista partneri ees kogu oma avatuses – selles tõeline intiimsus seisnebki.

Meie kultuuris kipub olema nõnda, et "viks tüdruk teeb alati nii, nagu ema ütleb". Oma vajadusi järgida on hirmutav ja konflikte tekitav.

"Nii unustab korralik inimene iseenda ja teeb, mida ülemus tahab," teab Sofia.

"Aga jätkates teiste vajaduste järgi paindumist, muutume me väga vihasteks." Sisemiste piiride teema kerkib esile ka seksuaalsuhetes. "Iga kord, kui me otsustame midagi teha, võiksime enne endalt küsida: kelle jaoks ma seda teen?" lisab Kert Grünberg. "Kui seepärast, et tegu toob nimelt mulle rõõmu ja rahuldust, olen iseendaga rohkem kooskõlas ja mul on võimalus võtta vastutus enda tegude eest."

Kui olla kellegagi väga lähedane ja käesolevas hetkes täiesti kohal, ei ole orgasm enam sugugi nii tähtis.

"Orgasmijahist võib kergesti saada sooritus, ja soorituse käigus on lihtne laskuda kriitilisse mõtlemisse – arvata, et minu või mu kehaga on midagi valesti," märgib Sofia. "Lähedusel ei ole eesmärki. Lähedus ise on oluline – lihtsalt olla koos, lasta oma kehadel rääkida, olla avatud ja uudishimulik kõige suhtes. Sulada üheks ja saada ise läheduse kogemuseks, olla suhtes, kus ei ole midagi õigesti või valesti. On lihtsalt praeguse hetke elukogemus."

Kuidas rakendada oma seksuaalenergiat, kui parajasti puudub lähisuhe, päriti kursusel korduvalt.

"Sa võid avastada ise­ennast ja harrastada sooloseksi," vastas Sofia. "Paljud arvavad, et see on keelatud, iseäranis paarisuhtes olles. Kui sa tunned end rahuldades häbi, võid seda vaatamata häbitundele ikka teha, sest häbi õpetab sulle midagi. Masturbeerimine võimaldab sul end avastada. Mida enam sa endast ja oma naudingu saamisest tead, seda enam võid sa väljendada oma partnerile. Eluenergia laineid võib kogeda ka vahekorras olemata."

Aeg ärgata!

"Naistel on nii palju eelarvamusi, kuidas peaksid välja nägema nende kõht või rinnad, et me häbeneme oma kehasid," muigab Sofia. "Meile näib, et kõik teised on nii ilusad, välja arvatud mina. Aga kui sa hakkad end ja oma keha armastama, on palju lihtsam avatud olla. Seega õppige armastama oma rindu, mis on alla vajunud, ja kõhtu, mis ei ole lame! See on sinu keha, mis kannab sind ühes su ülekilode ja kõige muuga tükkis. Ja kõik funktsioneerib laitmatult: keha hoiab sind liikumises, süda tuksub, vereringe toimib ja kõik rakud töötavad. See on uskumatu! Selles elus on sul see keha. See on sinu pühapaik! Ideaalid on mingid "sisseostetud" ideed. Tegelikkus on, et sa näed välja täpselt selline, nagu peaksid. Oled täiuslik nimelt sellisena, nagu sa oled."

Hea seksuaalelu ei sõltu tehnikatest, sellest, kui head armastajad me oleme ja kas suudame vajutada, puudutada või silitada nii, et teine saaks orgasmi.

"See sõltub kogu oma olemuse vabastamisest, iseenda äratundmisest ja elule endale jah ütlemisest," on Sofia veendunud. "Kui elus sa tahad olla? Kas sa suudad anda vabaks ajalised piirangud ja lubada asjadel sündida hetkes? Oluline on teadlikuks saada asjaoludest, mis meie elusid juhivad – mis eelarvamusi ja väärtushinnanguid kanname me endas lapsepõlvest. Ükskõik kuidas need mehhanismid meis toimivad, esimene samm on teadvustamine. Kuidas sa tunned sügaval sisimas, kui oled seksuaalselt erutunud – kas see on lubatud? On sind "liiga palju"? Tunned sa häbi või süüd? Kui tunned seksides hirmu või tahad nutta, ole ses energias ja lase sel voolata. Üritades liikumist peatada, seiskad sa kogu voolu ja seks on kõigest mehaaniline."

"Tunne ärgates rõõmu iga uue päeva üle," soovitab üks kursuslastest, šamanistlik tervendaja Christiana Harle. "Sind on õnnistatud. Ole tänulik iga pisiasja üle, isegi siis, kui sa oled parajasti töötu ja sul ei ole piisavalt raha, et arveid maksta. Võta vastutus oma õnnelikkuse eest. Ja ära unusta hingata – ole teadlik igast hingetõmbest, mis tähendabki siin ja praegu olemist."