Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
24. mai 2015, 13:42

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta maikuu Tervis Plussis.

Kuidas kodu ja kontor looduspuhtaks teha?

Lausa üllatav, kui lihtsate ja odavate vahenditega saab elu- ja tööpaiga puhtaks.

Kodukeemia võtab poodides silme eest kirjuks: valik on üüratult suur ning plast- ja kilepakendid on loodud tarbija pilgu püüdmise nimel võimalikult kirjuks-ahvatlevaks.

Ka nende sisu on kirev: sageli kasutatakse toodetes sünteetilisi lõhnaaineid, geneetiliselt muudetud ensüüme, kloori, optilisi valgendajaid, parafiini, silikoonõlisid, sünteetilisi tensiide (nt SLS ehk naatriumlaurüülsulfaat on tarbekaupades kasutatav sünteetiline kemikaal, mille kohta kehtivad taimemürke reguleerivad reeglid) jne.

Need komponendid võivad põhjustada allergianähte ja teisi terviseprobleeme, sh immuunsüsteemi nõrgenemist. Ka koormavad nad keskkonda.

Ökosertifikaadiga looduslikud puhastusvahendid sisaldavad nende asemel aga näiteks soola, lubjapulbrit, nn hapnikuvett ehk 35% vesinikperoksiidi (õrnatoimeline desinfitseeriv ja valgendav aine), piimhapet, soodat, lanoliini, savi, kriiti, looduslikku kummi, äädikat, sidrunhapet, taimset seepi, härjasappi, pesupähklipulbrit, taimseid tensiide, naturaalseid eeterlikke õlisid, samuti palmi-, kookos- jt baasõlisid.

Need koostisosad on looduslikud ja bioloogiliselt lagunevad, neid pole testitud loomade peal ja nad ei kahjusta põhjavett. Nad ei ärrita silmi ja hingamisteid, on nahale pehmed ja kahjutud. Teisisõnu on nad keha-, hinge- ja loodussõbralikud.

Mõttekurvid ehk unustatud vana

Kui me ihkame ise elada terves keskkonnas ja soovime sedasama ka tulevastele põlvedele, tasub sügavalt järele mõelda, millised puhastusvahendid valida. Kõik lihtne on geniaalne, nii ka puhastusvahendite puhul. Parimad abilised on kõikidele kättesaadavad ja mis samuti väga oluline: palju odavamad kui olmekeemia.

Siin nad on: soe ja külm vesi, päike, söögisooda, toiduäädikas, sool, sidrunimahl, oliiviõli, liiv, savi, värske õhk ning julge pealehakkamine. Ka on alusetu kartus, et nende vahenditega jäävad klaasid triibuliseks või pesu kollakashalliks. See pole nii. Vastupidi.

Palju sõltub ka sellest, millised mõtted ja tunded sa koristusprotsessi kaasad. Alusta koristamist siis, kui tunned end energilise ja rõõmsana. Teisisõnu: ära tee seda kohusetundest, vaid naudi protsessi. Kui tajud, et enam ei jõua, tunne rõõmu saavutatust ning jätka siis, kui suudad uuesti tegevusest rõõmu tunda. Kodus koristades ei pea, nui neljaks, valmis saama mingi teatud aja jooksul – nii nagu inimese areng, on ka see protsess.

Võib-olla vajab selliste põhimõtete järgi koristamine veidi harjutamist, kuid tulemus on seda väärt! Et muuta koristamine mõnusaks tegevuseks, ava aknad ja lase värske õhk endale seltsiks, pane taustaks mängima lemmikmuusika ning pärast koristamist tee näiteks kaminasse õdus tuli või valmista hõrk kerge eine. Naudi oma töö tulemust!

Ideed praktikas

Akende pesemine: sega üks osa äädikat viie osa veega. Mugavamaks kasutamiseks vala segu pihustuspudelisse. (NB! Märgista pudel.)

Klaasnõude puhastamine, sh vaasid, karahvinid: 

Sega 75 ml äädikat ja lusikatäis maisitärklist ühes liitris soojas vees, pese käsnaga ja kuivata.

Valmista lahus soodast, purustatud kuivadest munakoortest ja soojast veest. Loksuta ja lase öö otsa seista. Loputa jääkide eemaldamiseks korralikult destilleeritud äädikhappega, seejärel põhjalikult sooja veega.

Kui käsnaga ligi ei pääse, lisa peen liiv, loksuta või jäta ööpäevaks ligunema (vahepeal aeg-ajalt loksutades).

Nõudepesu: pese nõusid sooja veega, kastes käsna/nõudepesulappi vajadusel soodalahusesse või surudes soodapurusse.

Tualettpoti puhastamine: raputa söögisoodat tualettpoti sisemistele külgedele ja hõõru harjaga. Lisa ka natuke äädikat. Oota paar minutit, harja ja loputa.

Pesupesemine: Vajamineva tavapesupulbri hulga vähendamiseks ja selle mõju tõhustamiseks asenda pool tavalisest annusest soodaga. Teadmiseks: pesupulber sisaldab palju vähem kemikaale kui selle vedelad vasted. Pesu loputamiseks lisa vette äädikat, sidrunhapet või sidrunimahla. Hoia sidrunit külmikus: eemaldab ebameeldivaid lõhnu!

Pesupähklid on meie jaoks eksootilisemad, aga väga tõhusad. Tegemist on bioloogilise pesuvahendiga, mis on toodetud taastuvast toorainest. Selleks kasutatakse pesupähklipuu (Sapindus mukorossi) viljade koori. Koores sisalduv saponiin toimib seebina. Pesupähklitega pestes ei vaja sa tavatingimustes pesupehmendajat.

Ka ei pea pähkleid enne loputamist pesu­masinast eemaldama, sest loputamine toimub külma veega ja siis pähklid ei pese. NB! Pesupähklilahust saab kasutada üldpuhastusainena, šampoonina (nt kõõma korral), nõude ja koduloomade pesuks, samuti taimede putukatõrjeks.

Valge pesu kuivatamine: kuivata pesu õues, selleks kasuta ära iga päikesepaisteline päev. Nii ei vaja sa pleegitajaid-valgendajaid. Värviline pesu: kuivata samuti õues, kuid varjulises kohas. Nii säilib värv, aga pesu omandab imelise värskuse. Vihmavabal perioodil võib pesu vabalt mitu päeva õues mõnuleda. Hommikune kaste lisab kangakiududele lisaerksust.

Prügikastid: raputa prügikasti põhja haisu eemaldamiseks soodat. Pärast prügi väljaviimist kalla prügikasti vett ja loksuta. Vala vesi välja ja lase kuivada, seejärel pane uuesti põhja soodat.

Külmkapi lõhnad: hoia külmkapis alustassi soodaga, mis imab endasse toidulõhnad. Vaheta soodat kahe nädala tagant. NB! Vana sooda äraviskamise asemel vala see köögivalamusse ja kalla peale kannutäis keevat vett – see hoiab kanalisatsioonitorud värsked ja lõhnatud. Torud käivad paremini läbi, kui loputad nad üle ka veel keeva vee ja soola seguga.

Plekid tassides ja teekannus: täida nõud sooda-veelahusega. Lase seista, kuni plekid kaovad, seejärel loputa. Kangekaelsete plekkide eemaldamiseks kasuta sooda ja destilleeritud äädikhappe lahust. Tõhus abiline on siingi sidrunilõiguga hõõrumine.

Rooste kööginõudel: vajuta kartuli lõikepind soodasse ja hõõru sellega roosteseid kohti. Loputa nõud, seejärel pühi üle oliiviõlisse kastetud lapiga (see ei lase roostel uuesti tekkida).

Plekid madratsil: valmista soodast ja veest vedel pasta ning määri plekile. Lase kuivada, seejärel harja pulber ära. Sooda eemaldab madratsilt ka lõhnad.

Marjamahla- ja vereplekid: vala võimalikult kärmelt plekile külma vett, leota ja hõõru. Vajadusel tupsuta veel sidrunilõiguga ja pese nagu ikka.

Plekid vaibal: raputa kergelt niisutatud vaibale lõhna eemaldamiseks soodat või kuivatatud teepuru (must, roheline). Lase tund aega seista, seejärel puhasta vaip tolmuimejaga või klopi õues värske õhu käes. Teepuru kasutades saad aroom­teraapilise tulemuse: toas on pikka aega kerge teearoom!

Köögi tööpinnad, sh kraanikauss: kraanikausi ja teiste kriimustusi mittetaluvate pindade puhastamiseks kasuta söögisoodat; äädika ja vee segu kõigil teistel pindadel.

Praeahi: sega lahus 180 ml keevast veest ja 60 ml lauaäädikast ning pühi sellega ahju seestpoolt, kui ahi on veel soe.

Dušinurk ja keraamilised plaadid: sega 400 ml söögisoodat 125 ml vedelseebi, 125 ml vee ja mõne lusikatäie äädikaga. Hõõru lapi või harjaga.

Plekid puitmööblil: valmista lahus ühest osast kangest äädikast ja ühest osast oliiviõlist. Hõõru lahust plekile pehme lapiga, seejärel poleeri mesilasvahaga.

Roostevabast terasest valamu ja noad-kahvlid: võid puhastada gaseeritud mineraalveega.

Koide vastu: tilguta sahtli- või kapinurka 1–2 tilka lavendli eeterlikku õli või aseta sinna riidest kotike õiedroogiga. 

Loe lisa www.riiamarii.ee