Foto: MATI HIIS
Hea nõu
23. mai 2015, 10:10

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta maikuu Tervis Plussis.

Mis vahe on parfüümil, parfüümveel ja tualettveel? (9)

Parfüüm ehk lõhnaõli on kõige kontsentreeritum, lõhnatoodetest kõige väärtuslikum ja hinnalisem, seda kantakse nahale ainult mõni tilk. Parfüümvees on lõhnaaine kontsentratsioon väiksem, järgnevad tualettvesi ja omakorda odekolonn ehk Kölni vesi. Tualettvett kasutatakse pigem päeval, parfüümi ja parfüümvett õhtusel ajal.

Miks mõni parfüümvesi maksab 10 eurot, teine jälle 100?

Lõhnade hind erineb vastavalt lõhnaaine ehk essentsi sisaldusele alkoholis. Kalleim on lõhnaõli, odavaim pihustatav Kölni vesi. See-eest piisab parfüümi mõnest tilgast kogu päevaks, sel ajal kui tualettveega lõhnastatakse end päeva jooksul korduvalt.

Luksuslikumad brändid kasutavad väga kvaliteetseid lõhnaaineid. Mida kallim parfüüm, seda kallimatest ja kvaliteetsematest ainetest see on valmistatud.

Mida tähendavad tipunoot, kesknoot ja põhinoot?

See on lõhnakolmnurk. Kui inimene lõhna nuusutab või käele piserdab, siis esimene aisting on esilõhn, tavaliselt kergemini lenduvad tsitruselised. Paari­kümne minuti pärast tuleb välja lõhna süda. Selle moodustavad tugevamad lillede ja taimede essentsid. See on lõhn, mis nahale jääb. Lõhna põhi omakorda kinnitab selle aroomi.

Tipunoodid koosnevad kergelt lenduvatest essentsidest, nagu tsitrus ja aldehüüdid. Lõhna südame loovad lillenoodid, varieerudes värskest kuni tugevani, need jäävad püsima mitmeteks tundideks. Lõhna põhinoodid kindlustavad parfüümile isikupära. Metsanoodid (seeder, sandlipuu), vürtsid, puuviljad, vanill jm annavad lõhnaaistingu ja fikseerivad selle. Kaua püsivatena on nad parfüümi edukuse olulised näitajad.

Kuidas end õigesti lõhnastada?

Piserdada tuleks paarikümne sentimeetri kauguselt, siis jääb kontsentratsioon paras. Kui väga lähedalt piserdada, ei tule õige lõhn välja.

Nii on samuti õige, nagu prantslannad teevad: piserdavad kuus korda õhku ja kõnnivad läbi lõhnapilve.

Hommikuti soovitatakse kasutada oma lemmiksarja kümblustooteid, duši­geeli ja ihupiima. Päeval võiks piserdada tualettvett piirkondadesse, kus on tuiksooned (põlveõndlad, randmed, kael, pahkluud). Lõhn tõuseb üles ja annab pikemaajalise aistingu. Kõrva taha ei soovitata piserdada, sest seal on naharasvad teistsugused kui mujal kehal ja seepärast võib lõhn seal üllatavalt palju muutuda.

Kuidas poes lõhna valida?

Lõhnaproov pannakse naistele käe siseküljele, meestele käeseljale. Tuleb vältida hõõrumist, lõhnal tuleb lasta rahulikult lenduda. Seejärel jaluta 15–20 minutit – alles siis hakkad tundma lõhna südant ja seda, kas see sobib sulle või mitte. Alguses võib esile tulla meeldiv tsitrus, aga kui see veidi aja pärast haihtub, jääb alles õige järellõhn. Eellõhn võib olla petlik.

Üle kolme lõhna korraga katsetada ei maksa, öeldakse, et siis läheb lõhnataju sassi. Enamik inimesi on võimelised proovima kolme sarnast (nt lillelõhnu) ja kuni kuut eri gruppidesse kuuluvat lõhna korraga.

Lõhnapoodides on kohviubadega purk, mida nuusutada, et nina uuesti lõhnu tunneks. Tasub võtta lõhnaproove koju kaasa ja seejärel oma lemmikuid käe peal proovida. Lõhn reageerib iga inimese nahaga erinevalt. Ühel nahal on üks lõhn mõrkjas, teisel hoopis magus. Soovitatakse välja valida kolm lemmikut ja nende vahel otsustada.

Tugevad lõhnakontsentraadid võivad jätta plekke siidile, õrnale villasele, väärismetallile ja kalliskividele või õrna nahka kahjustada.

Piserdada tuleks paar korda, mitte rohkem, pigem vähem kui palju. Suuremat lõhnapüsivust võiks taotleda kümblustoodetega, lõhnaveega, mõnedel sarjadel on isegi lõhnapuudrid.