Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
23. mai 2015, 12:55

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta maikuu Tervis Plussis.

Mida teha, kui pärast sööki tekib kõhus raskustunne? (9)

Mida teha, kui pärast sööki tekib kõhus raskustunne? Kas kasu on ka käsimüügipreparaatidest, mis toitu seedida aitavad?

Kiri annab vähe teavet, minul arstina tekib kohe lisaküsimusi. Esiteks: kus täpsemalt kõhus? Kas raskustunne seondub igasuguse söögiga või ainult kindlate toitudega? Kas see sõltub kellaajast? Kas lisandub ka kõhulahtisus või -kinnisus? Jne jne.

Kõhuga seotud kaebusi esineb inimestel üldiselt väga palju. Kõige sagedamini on söögijärgse puhitus- ja raskustunde põhjuseks soole ärritussündroom, mida esineb eri andmetel kuni 20%-l inimestest, nii naistel kui ka meestel ning sagedamini vanuses 20–40 eluaastat.

Soole ärritussündroomi diagnoos pannakse peamiselt teiste haiguste välistamise teel. Välistamine võib toimuda uuringute abil, kuid vahel piisab arstile ka patsiendi küsitlemisest.

Sageli on soole ärritussündroom seotud kindlate toiduainetega – sellisel juhul tuleks neid vältida. Soovitatav on eelistada kiudaineterikast toitu, piirata kohvi ja alkoholi tarbimist.

Suitsetamisest peaks loobuma.

Sümptomeid võivad leevendada ka soolte spasme vähendavad ravimid, millest osa on kättesaadavad ilma retseptita, osa aga ainult retsepti alusel.

Väga oluline on teada soolestikuga seotud ohusümptomeid:
• verine või musta värvi väljaheide,
• põhjendamatu kaalulangus,
• kõhuvaevustega seotud palavik (üle 38).

Selliste sümptomite korral tuleks kindlasti nõu pidada arstiga.