Liisi RaidaruFoto: MARGUS ANSU
Toiduuudised
3. juuni 2015, 16:57

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta maikuu Tervis Plussis.

Kaloriarvestaja või kaalulangetaja?

Kas arvuti abil treeninguid ja toitumist jälgida on lihtne või keeruline? Tänapäevases digimaailmas mugav variant? Tervis Pluss testis programmi nimega K.A.M., et omal nahal tunda, kui palju motiveerib säärane süsteem end liigutama või vaatama, mis suhu rändab.

Kõigepealt olgu öeldud, et K.A.M. ehk Keha Arengu Monitooring pole lihtsalt programm, vaid lausa elustiil. Kuigi seda saab kasutada tõhusa abimehena kaalust allavõtmisel, on peamine eesmärk tervislikke eluviise propageerida ja jälgida.

Kui alguses võib uuele kasutajale tunduda harjumatu oma trenne, menüüd ja mõõte vaat et iga päev programmi sisestada, oli see kogemus väga põnev ja kaasahaarav. Alustasin suure tuhinaga 21. märtsil.

K.A.M. rüperaali installeeritud, oli esimeseks sammuks andmete sisestamine ja soovkaalu määramine. Mina, kes ma kaalun 63 kg, olen oma 182 cm pikkuse kohta napilt normaalkaalus (kaldudes pigem alakaalulisuse poole), seega otsustasin keskenduda pigem treeningutele ja lihaste vormimisele kui kaalu alandamisele.

Süsteem uuris siiski ideaalset soovkaalu, milleks märkisin 58 kg. Kohe tuli hoiatus: “Sinu soovkaal on pikkust arvestades liiga väike! Vali mõistlikum variant!”

Ja veidi pikem seletus juurde. Tore. Kuna ma tahaks siiski pisut kaalu langemist kogeda, eirasin natuke K.A.M.-i ettepanekuid ja märkisin soovkaaluks 60 kg. Kolm kilo – mis seal siis ikka?! 0,5 kg langusega nädalas peaksin mai alguskuupäevadeks ühel pool olema.

Ja et siht oleks silme ees, arvutas K.A.M. kohe välja, et 3. aprilliks peab kaalule astumise tulemus olema 62 kg. Vaatame, kas õnnestub! Hilisõhtused magusakogused tuleb ilmselt esimesena kontrolli alla saada.

Iga algus pole raske ehk esimene nädal…

…algab väikese koguse neljaviljahelbepudru ning kahe viilu täisteraleivaga, mille kõrvale söön keedumuna. Hommikukohvist loobuda ei kavatse, küll aga naudin seda ilma suhkruta.

Üritan paika panna käesoleva nädala treeninguplaani: tavaliselt satun trenni siis, kui vaba hetk tekib, aga vähemalt kolm korda nädalas. Jõusaal, bodypump, bodycombat, lumelaud ja murdmaasuusk olid asendamatud kaaslased terve talve, nüüd särab väljas päike ja asfalt on puhas – aeg lumevarustus jalgratta vastu vahetada ja jooksmine plaani võtta.

Lisaks käin kaks korda nädalas ujumiskursustel. Kui väga mulle lihastreeningud ka ei meeldiks, ütleb keha, et aeg oleks vastupidavust edendada. Jooksuringid ja jalgrattasõit kõlavad ideaalselt! Et muuta kogu see kupatus veelgi motiveerivamaks, võtsin kasutusele vana hea naistenipi – premeerida end millegi uuega.

Esiteks läks loosi uus trennitopp ja seejärel Suunto pulsi-kell, millele olin juba tükk aega tagasi silma peale pannud. Las liikumine alata!

Juba samaks õhtuks on selge, et kui järjepidevat sisestamist jätkata, on K.A.M. asendamatu sõber toidukoguste ja kalorite analüüsimisel. Lisaks pakub ta välja mitmeid treeninguteste, mida saab edukalt kodustes tingimustes sooritada ja mis aitavad selgusele jõuda oma sportlikus vormis. Või mõnel juhul selle puudumises.

Kasutaja saab sisestada soovitud eesmärgid ja K.A.M. pakub välja sooritusvõimalused ning oletatava aja, mille jooksul peaksid tulemusteni jõudma. Toitumisalast nõu liigub palju ning igati teretulnud abimehed on aeg-ajalt meiliboksi saabuvad uudiskirjad ja näpunäited.

Üldiselt on K.A.M. lihtne, kasutaja- sõbralik ja huvitav programm, millega igaüks suure rõõmuga hakkama saab. Ja millisele naisterahvale ei meeldiks oma vööümbermõõdu vähenemist jälgida?

Programmi väljatöötamine võttis omajagu aega. Alustati 2009. aasta u sügisel.

K.A.M.-i idee autor ja projektijuht Liisi Raidaru selgitab: “K.A.M. on mõeldud inimesele, keda huvitab, mis tema kehaga toimub. Ta aitab tervisliku eluviisiga harjuda ning annab soovitusi, mida võiks paremini teha. Kindlasti ei ole see pelgalt tuim kaloriarvestaja ega kaalulangetusmasin. Kasutaja peab olema huvitatud arengust: iseenda arendamisest nii füüsiliselt kui vaimselt, sest me propageerime ikkagi elustiili, mitte lihtsalt kaalulangetamist. Kaalulangetamine, mis kahtlemata on väga paljudele oluline, on K.A.M.-i puhul nagu lisaboonus, mis tuleb tervisliku elustiiliga kaasa. Põhieesmärk on olla terve, ilus, heas vormis ja rõõmus.”

Treeningutest

K.A.M. tõepoolest motiveerib, ei saa eitada. Soovitades personaalsete näitajate järgi just sulle mõeldud treeningukava, on ka kõige laisemale kasutajale asi puust ja punaseks ette tehtud. Kui trenn mõnel päeval vahele jääb, tekib isegi pisike süütunne: polegi arvutisse midagi sisestada, kuidas siis nii?! Samas tuleb endale aru anda, et ka puhkepäevi on kehale vaja.

Varem olen aeg-ajalt oma treeninguid üles märkinud ja nädala kaupa kokku arvestanud just selleks, et lihas- ja vastupidavustreeningutel ning kehale mitmekülgsete treeninguvariantide pakkumisel silma peal hoida.

Nüüd siis saab kogu selle kupatuse siduda toitumisega ning reaalselt jälgida keha reageeringut ja mõõtude muutumist. K.A.M. soovitab personaalselt, kui palju ja millal tasub treenida, arvestades just sinu sisestatud individuaalset infot.

Mina sain oma koormuse esimese nädala jooksul kätte kolme bodypumpi pluss ühe bodycombati, kahe ujumis-trenni ja kahe jooksukorraga. Pulsikellast on väga palju abi, see annab võimaluse trenni ajal rohkem oma organismi ja võimeid tundma õppida, näidates boonusena kulutatud kalorite hulka ja treeningu efektiivsust.

Lisaks annab kell signaaliga teada, kui koormus on lähenemas ohtliku piirini. Esimesed jooksutreeningud kellaga olid naljakad, kuna pulsivöö kandmine võttis veidi harjumist ja pidevalt tekkis tahtmine kella vaadata, samas sooritusvõime ja tahe joosta paranesid märgatavalt. Nagu ka kehaosade ümbermõõdud minu K.A.M.-is.

Hindeks viis pluss

Sain teada, et söön liiga vähe juurvilju ja liiga palju magusat, mis pole mulle uudis. Tänu K.A.M.-ile harjutasin end uuesti vett jooma, iga päev paar liitrit. Pärast trenni keha lausa nõudis seda. Päris eeskujulik ma polnud: juhtus ikka, et organism tahtis kell kümme õhtul 100 g šokolaadi, ja selle ta ka sai!

Esimese testinädala lõpuks kaotasin endalegi üllatuseks tiba rohkem kui ühe kilo – seega õnnestus kaalukaotus isegi paremini, kui võtta arvesse, et K.A.M. prognoosis selleks 3. aprilli. Edasi tegutsesin sisetunde järgi: üritasin väikestviisi vaadata, mida söön, ning hoidsin end endiselt neli-viis korda nädalas trennilainel.

Sain sõbraks püreesuppide ja tervislike salatitega ning teise katsenädala jooksul jõudsin kolm korda jooksma, tavaliselt oli jooksuringi kestuseks 40–45 minutit. Tegin intervalltreeningut vaheldumisi väga kiire kõnniga, nõnda on alustajal lihtsam. Lisaks jällegi ujumistrennid ja kaks bodypumpi.

Arvestades, et peenikesel inimesel on niigi raskem alla võtta, ma kaalukaotusele väga ei panustanud, aga võta näpust: 4. aprillil kinkis kaal mulle 60,6 kg. Seega saab eksperimendi igati kordaläinute sekka liigitada – peale treeningute jälgimise õnnestus kilosidki paigast liigutada! Utsitavad uudiskirjad ja näpunäited K.A.M.-ilt on liiga harjumuspäraseks saanud, seega jään ilmselt kasutajaks ka edaspidi.

Vaata ka: www.kehakool.ee/kam

Algus lihtsast failist

Liisi Raidaru, K.A.M.-i asutaja ja idee autor

Kuidas tekkis mõte K.A.M. luua?

Kindlasti juhtis mind K.A.M.-i juurde suuresti minu haridus. Olen õppinud Tartu Ülikoolis psühholoogiat ja pärast seda Eesti Maaülikoolis tehnotroonikat.

Psühholoogia vallas tegelesin motivatsiooni ning toitumis- ja treeninguteooriatega, tehnotroonikas arvutite ja robotitega. K.A.M.-is ongi need kaks kokku pandud.

K.A.M. sai tegelikult alguse ühest lihtsast Exceli failist, mis aitas kehalist arengut jälgida. Jagasime seda inimestele ja kuna huvi oli suur, hakkasime otsast midagi paremat ja suuremat ehitama. Ja sealt ta sündis.

Kui palju on K.A.M.-il kasutajaid?

Veidi üle 2000, on nii mehi kui naisi, palju on tudengeid, kuid näiteks suhtlesime ka ühe üle 70aastase prouaga, kes K.A.M.-i kasutas ja väga rahul oli. Kuna K.A.M. arvestab nii sünnituse kui imetamisega seonduvat, on üks väga oluline grupp ka väikeste laste emad.