Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
30. mai 2015, 14:50

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta maikuu Tervis Plussis.

Kas on tõsi, et juustevärvimine on kodus kahjulikum kui juuksuri juures? (6)

Margit Merirand-Sarapuu: Enamik poe- ja salongivärve sisaldavad ammoniaaki, mida kasutatakse selleks, et avada karva soomuskiht.

Tänapäeval on kogu värvitööstus üsna juuksesõbralik, värvimolekulid on väga väikesed ja soomuskiht avatakse minimaalselt.

Kahjuks ei saa tavaline kerg- ja püsivärv ilma ammoniaagita toimida. Selle kogus värvis on inimesele ohutu, see ei imendu läbi peanaha vereringesse. Tundliku nahaga inimestel võib ammoniaak tekitada peanahal kerge punetuse või ärrituse, kuid see kaob üsna kiiresti. 

Ammoniaaki on tööstuslikku ja looduslikku. Tööstuslik kahjustab juukseid rohkem, aga on odavam, looduslik on tunduvalt juuksesõbralikum, kuid kallim. Sellest ka värvide erinev hind. Tavaliselt on poevärvid salongide omadest tunduvalt odavamad.

Nüüd on hakatud tegema ka ammoniaagivabu värve. Kui värvi koostisest ammoniaak eemaldada, peab selle asendama mõne teise leeliselise ainega, mis avab soomuskihi.

Kokkuvõttes pole aga mingit vahet, kas värv sisaldab ammoniaaki või mitte. Enne kasutamist peaks kindlaks tegema, kas see aine, mida ammoniaagi asemel kasutatakse, on ohutum. Et olla heas ja kvaliteetses lõpptulemuses kindel, on mõistlikum ikkagi juuksuris juukseid värvimas käia.