Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
1. juuni 2015, 12:38

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta maikuu Tervis Plussis.

Kes ravib veenilaiendeid?

Kui veenilaiendid ei valmista vaevusi (pole troofilist haavandit, naha troofilisi muutusi) ega sega kosmeetiliselt, siis aitab, kui perearst on teadlik nende olemasolust.

Naha troofiliste muutuste korral või juhul, kui patsient soovib veenilaiendi eemaldamist, on õigustatud kirurgi konsultatsioonile minek. Varikoosi kirurgilise korrektsiooniga (sh skleroteraapia) tegelevad üldkirurgid ja veresoontekirurgid.

Kuigi varikoosi korrektsioon ei ole eriti ulatuslik operatsioon, on see siiski invasiivne meetod, millel võivad olla tüsistused. Oluline on, et ebasoovitava tulemuse korral saaks patsient kiirelt abi. 

• Alternatiivid veenikirurgiale. Veenisisene laser- ja radioablatsioon on kaks alternatiivi tavapärasele peamise pindmise veeni eemaldamisele. Neid meetodeid on maailmas rakendatud juba vähemalt kümme aastat ning need on võrdväärsed kirurgilistega.

Veenisiseseid meetodeid kasutatakse pindmise põhiveeni valendiku sulgemiseks, nähtavad veenilaiendid korrigeeritakse tavapärasel moel – eemaldatakse väikeste aukude kaudu või tehakse skleroteraapiat. Eestis tuleb veenisisese korrektsiooni eest (laser- ja radioablatsioon ning skleroteraapia) tasuda patsiendil endal.

• Kust saab korrektsioonsukki? Tugisukad saab endale osta apteegist või spetsiaalsetest poodidest.