Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
30. mai 2015, 16:26

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta maikuu Tervis Plussis.

Seksuaalsus ja ärevus - kuidas närve rahustada? (5)

Naine

• Suhe oma kehaga on tüdruku psühhoseksuaalse arengu olulisi aspekte. Varases eas uuritakse oma keha, selle avausi, sealhulgas suguelundeid. Suguelundite puudutamine ja mõnu kogemine ehk masturbeerimine on lapse- ja noorukieas arenguliselt oluline.

• Kehaga seotud head tunded, mida laps on ise endale tekitanud, aitavad emast psühholoogiliselt eralduda ja kogeda oma keha isikliku omandina ning selle põhjal ja suhete kaudu luua oma seksuaalne identiteet.

Endale mõnu leidmine või tekitamine annab märku, et ollakse ise oma keha ja tunnete eest vastutav. Enamasti on see vabastav ja kindlust sisendav kogemus, aga mõnikord tekitab ärevust. Mõnedele naistele (ja ka meestele) on eneserahuldamine ebameeldiv või lausa vastik.

Kui siiski ei suudeta tunge vastavalt oma moraalile kontrollida ja ennast hellitatakse, tuntakse mõnuga seoses ärevust, süüd või häbi. 

• Ärevuse teadvustamine vabastab. Ärevad lapsepõlvefantaasiad ei kao, vaid juhivad kinnistunutena alateadlikult inimesi ka täiskasvanueas, kogu elu. Alles nende mõju teadvustamine aitab mineviku “pärandis” selgust luua ning valiku- ja käitumisvõimalusi laiendada.

Mees

• Tasakaalu otsingud. Mehed peavad sageli võitlema vastuoluliste jõududega endas. Jätkuvalt on tarvis leida tasakaal oma seksuaalsete ja agressiivsete tunnete vahel.
Mehed kalkuleerivad rohkem või vähem teadlikult naiselikkuse ja mehelikkuse vahel. Nad on alustanud kasvamist naise rüpes. Kui tüdruk peab ennast teatud perioodidel emaga samastama, siis poiss peab pigem võitlema sümbiootilisse illusiooni ihkavate alateadlike püüdlustega ja leidma isa abil oma seksuaalsusele ja agressiivsusele nii väljendus- kui ka tõhusad kontrolliviisid, et luua oma mehelikkus ja seksuaalne identiteet.

• Mehelik kindlustunne. Läbides edukalt eri arenguperioode, saab vanemate toel kujuneda piisav usaldus oma meheliku kindlustunde suhtes, mis võimaldab näha ka naisi isikupäraste ja iseseisvate inimestena.

• Kes on naine? Kui naisi nähakse olevustena, kellest sõltub oma vajaduste igakülgne rahuldamine, või hoopis piiravate ja tüütute tegelastena, kelle ahistavasse võrku on oht kergesti langeda, võib suhtlus naistega tekitada täiskasvanueas ärevust ja soovi eemale tõmbuda.

Säärased mehed saavad naisi ihaldada enamasti ainult fantaasiates ja oma vajaduste rahuldajana. Iseseisvad ning isikupäraste soovide ja vajadustega naised kutsuvad sellistel puhkudel esile liialt ärevust.

Seksuaalhäired on meestele sellisel juhul n-ö päästev sümptom, mis teeb seksuaalvahekorra võimatuks ning hoiab ära ka alateadvuses leiduva ärevust tekitava aktiveerumise.