Nõgestest on tervisele palju abi.Foto: ALDO LUUD
Keha
31. mai 2015, 16:41

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta maikuu Tervis Plussis.

Kehamahlad voolama - looduse abil! (1)

Kevadel, kui looduses mahlad jooksma hakkavad, on hea ka oma keha mahlad liikuma panna. See annab neerudele ja põiele suurema koormuse, kuid samas puhastab keha ning vabastab sinna tekkima kippuvatest põletikulistest protsessidest.

Nõgesesupp. Pruunista vokkpannil toiduõlis viis küüslauguküünt ja ühe suure porgandi tükid. Lisa liiter vett ja keeda pehmeks. Lisa kolm klaasi jämedalt hakitud värsket nõgest, murulauku, tilli ja peterselli. Maitsesta ürdisoolaga.

Nõgesetee. Korja värskeid nõgeseid, pane paar väikest taime suurde tassi ja vala peale kuum vesi, hoia kaks minutit. Joo tassitäis hommikul ja teine õhtul. Ja nii kümme päeva järjest. Juba esimesel päeval võib märgata suurenenud uriinieritust ja organismi puhastumist. Tekib hea kerge tunne. Nõges aitab olla tugev, raudne, algatusvõimeline, elurõõmus, kohanev ja kartmatu isiksus.

Kui põis on valus ja pinges, võta plastpang ja vala sinna poole jagu kuuma vett. Pane vette paar peotäit kummeliürti. Istu pangeservale ja soojenda alakeha 15 minutit (seda aeg-ajalt kuiva rätiga kuivatades), ja nii iga paari tunni tagant. Juba järgmisel päeval võid märgata vaevuste leevenemist.

Neeru- ja põiekivid. Pane pooleliitrisesse purki sireliõisi ja -lehti, nii et purk saab poolenisti täis. Vala peale viin. Hoia kaks nädalat hämaras soojas kohas, aeg-ajalt loksutades. Pane poole klaasi vee sisse teelusikatäis tinktuuri ja joo kolm kogust päevas.

Sirel ajab higistama ja paneb veed jooksma. Vedelik eraldub, lahkub sinu kehast. Sirel kannabki endas lahkumise sõnumit. Pane tähele, selles kodus, kus sirel ei õitse, tuleb kellelgi peagi minna.

Söö värsket vesiheina nii palju, kui jaksad, see lahustab põiekive. Ka värske kasemahl lahustab kusekive.

Hiirekõrv puhastab. Nopi klaasitäis noori hiirekõrvalehti. Pruunista vokkpannil õlis viis küüslauguküünt ja kaks porgandit ning peenestatud hiirekõrvalehed, lisa liiter vett ja selle sisse kolm kartulit. Keeda nii kaua, kuni kartul on pehme. Püreesta, lisa maitse järgi ürdisoola ja veidi pipart.

Kui seemned on juba valmis, võid teha hiirekõrvaseemne kastet. Korja peotäis hiirekõrva hiire kõrva kujulisi seemneid ja purusta kohviveskis. Rösti veidi kuumal pannil ja lase jahtuda. Võta klaasitäis hapukoort või maitsestamata jogurtit ja sega sinna sisse hiirekõrvaseemned, lisa veidi ürdisoola.

Hiirekõrva kevadine lehekodar sarnaneb võilillelehtedega. Tema noore lehe maitse meenutab veidi mõrkja pähkli maitset. Hiirekõrvaseemnetes on suur elujõud, nad püsivad idanemisvõimelistena kuni 35 aastat ja seda neis sisalduva K-vitamiini tõttu. Hiirekõrvaseemned annavad toidule mõnusa mõrkjasvürtsika maitsevarjundi. 

Hiirekõrv on lisaks organismi kusihapetest puhastamisele üks parimaid verejooksu peatajaid ja vererõhu langetajaid. Hiirekõrv paneb elujõu voogama. Nii tähelepandamatu ja mittemidagiütleva välimusega taim, ja kui võimas!