Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
20. mai 2015, 14:55

Ettevaatust! Need alkoholitarbimisega seotud müüdid võivad sind tappa (1)

Halb ja ebatervislik pole mitte üksnes alkoholi tarvitamine, vaid ka nendega seotud vääruskumused, mis rahvasuus kulutulena levivad.

Portaal Cracked on kirja pannud neli vääruskumust, mille järgimine võib lõppeda alkoholitarbija surmaga.

• Las magab end välja! Kui kaaslane on väga purjus ning vajub selili põõsa alla, siis jäta ta sinna vaid juhul, kui soovid, et ta oma oksesse upuks. Kui sa seda ei soovi, keera purjus sõber külili ning hoia tal pilku peal, et kõik oleks korras.

• Alkohol annab sooja. Jah, alkohol tekitab soojatunde, sest laiendab veresooni. Kuid see tunne on petlik: ei ilm ega veri ei soojene tänu alkoholile maagiliselt, et veri voolab nüüd nahapinnale lähemal, kaotab inimene palju kehasoojust ning on ohustatud külmetusest või alajahtumisest.

• Enne joomist tuleb pohmelli vältimiseks aspiriini võtta. Levinud arvamuse kohaselt peaks see aitama pohmelli vältida. Tegelikkus on risti vastupidine - aspiriin aeglustab organismis alkoholi lagundamist. Seega ei ärka sa hommikul pohmellita, vaid oled veel üsna purjus. Püüa pigem pohmelli vastu võidelda alkoholiga vaheldumisi vett juues.

• Kohv teeb kaineks. Kohv on stimulant, alkohol depressant. Nende koostarbimise eekt on, küll kordades vähendatult, sama, mis heroiini ja kokaiini koostarbimisel, millesse on surnud märkimisväärselt muusikuid ja noori Hollywoodi staare, näiteks River Phoenix ning John Belushi. Kohv sind pärast alkoholi tarbimist tõenäoliselt ei tapa, kuid ei tee ka kaineks, vaid pigem muudab närviliseks ja ärevaks. Kui plaanid säärases seisus autorooli istuda, sõida parem meelega kohe vastu aiaposti.