Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
21. mai 2015, 14:00

Kuidas beebipillid su tervisele halvasti mõjuvad? (3)

Antibeebipillid aitavad soovimatut rasedust vältida, kuid ka hormoone ja menstruaaltsüklit reguleerida. Kuid selle kõrval on beebipillidel ka negatiivseid külgi.

Portaal YourTango toob välja beebipillide kolm külge, mis pole sugugi nii tervislikud.

1. Madal libiido. Uuringute järgi võib rasestumisvastaseid vahendeid kasutavatel naistel olla sugutung erakordselt madal. Põhjuseks tõik, et antibeebipillid ja ka mitmed teised rasestumisvastased vahendid mõjutavad hormoone. Mõnedele naistele mõjub see positiivselt, kuid väga paljud naised kurdavad, et pärast beebipillide võtmise alustamist ei tunne nad enam seksi vastu huvi.

2. Vähematraktiivsem olemus. Beebipillid mõjutavad loomulikku hormoonide taset, mis omakorda mõjutab naise välimust, lõhnu ja ka maitseid. See ei jää meestelgi märkamata. Ovulatsiooni ajal on naine meeste jaoks reeglina atraktiivsem, kuna sel ajal on ta viljakam. Beebipillid mõjutavad aga ovulatsiooni ning sestap ei pruugi naised sel ajal meestele varasemat mõju avaldada.

3. Beebipillid võivad soodustada depressiooni. Beebipillid mõjutavad meeleolusid ning nendes sisalduvad sünteetilise hormoonid võivad muuta isegi ajustruktuuri ja –funktsioone. Need muutused on seotud ärevuse ja depressiooni sümptomite suurenemisega. Teadlased peavad veel uurima, kas need muutused on püsivad või toimuvad vaid beebipillide võtmise perioodil.