Edith Wozinga MukwansekeFoto: Ida-Tallinna Keskhaigla
Uudised
22. mai 2015, 13:18

Ida-Tallinna Keskhaigla aitab Aafrika arstidel silmaprobleemidega patsiente ravida (1)

Ida-Tallinna Keskhaigla silmakliinikus kaks nädalat viibinud Kongo Demokraatlikust Vabariigist pärit Edith Wozinga Mukwanseke omandas Aafrika patsientide raviks hindamatuid teadmisi.

Silmakliiniku juhataja Artur Kleti kinnitusel oli 2007. aastal Kongo kolleegide koolitamise peamiseks eesmärgiks pimedate laste katarakti kirurgia, millega Kongos tänaseks juba ise ilma välisabita hakkama saadakse. Sel korral huvitasid kolleegi eelkõige silma plastiline ja rekonstruktiivne kirurgia ning kõõrdsilmsuse operatsioonid. Mukwanseke osales kahe nädala jooksul võimalikult paljudel operatsioonidel ning sai assisteerimise käigus vajalikke kogemusi.

„Koostöö Euroopa ja Aafrika vahel on kestnud juba aastaid. Oleme varem käinud ise Kongos teadmisi jagamas, kuid esmakordne on olukord, kus Aafrikast saabub kolleeg meie juurde. ITK silmakliinikust saadud teadmised võimaldavad tal aidata ka neid patsiente, kelle ravimisel ehk käed seni Kongos lühikeseks jäid. On hea meel, et oleme jõudmas olukorda, kus Kongo arstid saavad meilt saadud teadmisi jagada juba teiste Aafrika riikide kolleegidega. Nõnda jõuab abi rohkemateni ning see ongi Aafrika toetamise suurim eesmärk, " sõnab silmakliiniku juhataja.

Mukwanseke kinnitab ise, et on õppinud meie silmakliiniku arstidelt palju. „Ootan väga koju naasmist, et seal õpitut praktiseerima asuda. Kaks nädalat ITK silmakliinikus on andnud mulle ääretult palju."

Järgmise sammuna plaanivad silmakirurgid minna taas mõneks ajaks Kongosse aitama keeruliste silmaprobleemidega patsiente. Samuti oodatakse ka edaspidi kolleege Aafrikast meie juurde. 2007. aastal alguse saanud koostööprojekt hõlmab Euroopa ja Aafrika vahelist koostööd Aafrika arstide koolitamisel.