Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
26. mai 2015, 11:08

Kolm põhjust, mis eestlased paksuks teeb (37)

Enamus inimesi ei pööra oma kehakaalule tähelepanu enne, kui see tekitab terviseprobleeme või mõjub negatiivselt enesetundele: Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon ehk OECD maikuu andmetel on 17% eestlastest on ülekaalus.

Herbalife'i teadusnõukogu ekspert ja toitumisteadlane Alexander Martinchuk nendib, et ülekaal võib ülekaal põhjustada erinevaid haiguseid nagu näiteks kõrgvererõhutõbi, ainevahetushäired ja isegi suurendada vähiriski.

Herbalife viis Baltimaades tänavu maikuus läbi online uuringu, millest võttis osa 1516 18-64 aastast inimest. Uuring näitab, et eestlaste hulgas põhjustab rasvumist kiirtoidu, poolfabrikaatide ja magustatud jookide tarbimine (45%), istuv eluviis (26%) ja niinimetatud emotsionaalne söömine (13%).

Martinchuki sõnul on uuringus osalenud eestlastel küll väga head teadmised ülekaalulisuse põhjustest, kuid reaalses elus neid ennetada ei suudeta. "Ülekaalulisus ei teki mitte ainult ebatervislikust toitumisest, istuvast eluviisist ja emotsionaalsest söömisest, vaid suuresti ka ajapuudusest," kommenteeris Martinchuk, et ajanappusel jätavad inimesed vahele söögikordi ja kõige sagedamini just päeva kõige tähtsaimat – hommikusööki. "Teatud aja jooksul võib see viga kaasa tuua kaalutõusu ja ülekaalulisuse, mis ei puuduta ainult välimust, aga ka tõsiseid terviseprobleeme nagu näiteks hüpertensioon, kõrge vererõhk, ummistunud veresooned, ainevahetuse häired, liigesehaigused ning kuni vähiriskini välja, " selgitab Herbalife'i teadusnõukogu ekspert.

Uuringu tulemusi analüüsides selgus, et kõige tähtsam tõuge kaalulangetamiseks on lausa 64% eestlaste jaoks terviseprobleemid, 19% jaoks enesetunne ja 9% jaoks uus suhe. "Kahjuks näitavad andmed, et enamus inimesi ei pööra oma kaalule enne tähelepanu, kui see on hakanud põhjustama terviseprobleeme. Just seetõttu on väga oluline muuta oma mõttemalli ja ennetada probleemi enne selle ilmumist. Selleks on soovitatav oma kaalu regulaarselt jälgida, tervislikult toituda ja piisavalt liikuda," räägib Martinchuk.

Küsitluse raames uuris Herbalife ka osalejate arvamust kaalulangetamise parimate meetodite kohta. 82% eestlastest tõi esimesena välja mitmekülgse ja tasakaalustatud toitumise, 75% nimetas regulaase treeningu ja 52% kiirtoidu ja magustatud jookide piiramise. 21% eestlastest arvas, et parimaid tulemusi toob mittesöömine pärast kella 18.

Herbalife'i teadusnõukogu ekspertide hinnangul on tervisele ohutu ja efektiivse kaalulangetuse kõige olulisemad eeldused on igapäevane piisavas koguses valkude tarbimine (päevane kogus keskmiselt 80 g), regulaarsed söögikorrad ning eriti oluline on päeva esimene söögikord – hommikusöök.