Sidrunivesi aitab rohkem kaloreid põletada.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
28. mai 2015, 13:27

Soovid kaalust alla võtta? Need kümme nippi aitavad sind! (2)

Kaalu langetamise rusikareegel tundub olevat: söö nii palju, kui kaloreid kulutad, või igaks juhuks vähem. Kuid lisaks on veel terve hulk kasulikke nippe, mis kindlasti üleliigsetest kilodest lahti saada aitavad.

* Alusta hommikuid magusalt. Süsivesikute vähendamine on hea, kuid päevaste toidukordade, mitte hommikusöögi arvelt. Uuringud on kinnitanud, et rikkalikku hommikusööki koos magusaga ampsuga söövad inimesed kaotasid kaheksa kuu jooksul 16 kilo enam kui need, kelle hommikusöök oli süsivesikuvaene.

* Vahet pole, kas kodus või restoranis – joo eine kõrvale sidrunivett. See aitab rohkem kaloreid põletada.

* Pööra tähelepanu toidu nimetusele ja valmistusviisile. Restoranimenüüdes on enamasti kirjas, kas toit on praetud, küpsetatud või aurutatud ja millest koosneb kaste. Vali road, mis on grillitud, aurutatud või küpsetatud.

* Vähenda lihasöömist. Järgi reeglit, et 80% toidulauast moodustavad kasvav kraam ja 20% kõndiv. Normaalne ühe portsu lihatükk võiks olla kaardipaki või seebitüki suurune, kala natuke suurem.

* Ära pane vaagnaid lauale, vaid tõsta pannilt-potist taldrikule söömise jagu. Ülejäänu jäägu pliidile või külmikusse, sest uuringud kinnitavad: kui toitu pole käeulatuses, söövad inimesed 10% vähem.

* Restoranis süües palu leib lauale tuua alles siis, kui oled salatiga lõpetanud. Siis ei söö sa ajaviiteks leivast kõhtu täis enne, kui pearoog lauale jõuab.

* Enne toekat lõunat söö suppi või salatit. Nimelt on tehtud kindlaks, et nii sööd ülejäänud lõuna ajal 20% vähem kaloreid. Ja kui supp ei maitse, söö värsket salatit, see vähendab kalorite hulka 12%.

* Kui painab suur magusaisu, söö kalkunit – seda peetakse üheks magusaisu leevendajaks.

* Enne suurt söömaaega söö väike amps salatit või midagi, kuhu oled lisanud äädikat. See aitab täiskõhutunnet tekitada.

* Väldi alkoholi! Vein, õlu ja karastusjoogid sisaldavad väga suurel hulgal kaloreid!