Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
28. mai 2015, 15:27

Kümme levinuimat väidet, millega arstid kipuvad patsiente haneks tõmbama (10)

Enamik arstidest on targad ja hoolivad spetsialistid, kes teevad igapäevaselt oma tööd suurepäraselt. Kuid ravimikunst nõuab tõelist meisterlikkust sama palju kui teadmisi teaduslikest ravimeetoditest, võivad arstid patsiente ka petta – nii tahtlikult kui tahtmata.

Newsmax Health kirjutab, et patsiendil on endal väga oluline mõista, millised on need arstide laused, mis ei pruugi sajaprotsendiliselt tõele vastata.

1. "Ma arvan, et selle haiguse taga on psühhosomaatika või depressioon."
Jah, paljud patsiendid kannatavad kroonilise väsimuse all ning see lause võib olla tõene. Kuid teisalt võib väsimus olla ka mõne väga raske haiguse esmane sümptom, viidates näiteks kasvõi fibromüalgiale või ärritatud soole sündroomile.

2. "Tervishoiutöötajad, kel ei ole doktorikraadi, ei kõlba kuskile."
Arstid on mõistetavalt uhked oma kraadi üle, kuid see ei pruugi alati tähendada, et nad on ainsad pädevad ravitsejad. Umbes 30% ameeriklastest on leidnud oma tervisemuredele leevendust alternatiivsetelt ravitsejatelt.

3. "Mida rohkem analüüse teeme, seda turvalisemalt võid end tulla."
Jah, tarbetud analüüsid ei tee küll haiget, kuid on tervishoiusüsteemile mõttetult kulukad. Kuid mõned analüüsid, näiteks röntgen, võib inimesele liialt sageli tehes olla tervisele ohtlik. Kui arst saadab su mõnd analüüsi tegema, uuri põhjalikult, miks see vajalik on.

4. "Toitumist pole vaja muuta. Võta vaid ravimeid ja sellest piisab."
On vähe tervisehädasid, mida ei suudaks tervislik toitumine leevendada. Näiteks liigne suhkrutarbimine on sageli süüdi südamehaiguste, vähi, diabeedi ja autoimmuunhaiguste tekkes. Liigne suhkur võib põhjustada ka väsimust, meeleolumuutuseid ning ärevust.

5. "Kui sa võtad teisese arvamuse, siis sa ei usalda mind enam."
Hea arst ei keela, vaid hoopis soodustab teisese arvamuse võtmist.

6. "Sul on kindlasti just see haigus."

Statistika näitab, et ligi pooled arstid ei soovi tunnistada diagnostikavigu oma praktikas vähemalt kord kuus. Kui arst ütleb, et sul on see või teine haigus, küsi talt, kas on ka teisi võimalusi.

7. "Su laps vajab kõrvapõletikust tervekssaamiseks antibiootikume."
Kõrvavalu ja –põletik, nagu ka mitmed teised tõved ei nõua alati ilmtingimata antibiootikume. Kuna inimeste usk neisse on nii suur, pakuvadki arstid neile seda, mida nad tahavad kuulda.

8. "Ma kirjutan teile statiine, see vähendab riski haigestuda südameinfarkti."
Sageli on toitumisharjumuste ja kehalise koormuse ümbervaatamine südameinfarkti ennetamises oluliselt tõhusamad kui ravimid.

9. "Ärge muretsege. Olen meditsiinisüsteemis töötanud 25 aastat. "
Harvardi meditsiinikooli teadlased leidsid, et arstidel, kes on kooli lõpetanud 20 või rohkem aastat tagasi, on poole suurem tõenäosus kasutada vananenud ja väheefektiivseid raviviise.

10. "Ma olen selliseid asju teinud varem palju kordi."
Ära lepi kunagi umbmäärase vastusega. Statistika näitab näiteks, et uroloogide, kes teevad rohkem kui 40 prostatauuringut igal aastal, patsientidel on vähem tüsistusi kui harvem uuringuid tegevate arstide patsientidel. Küsi arstidelt konkreetseid arve ja alles siis saad otsustada, kas tema kogemus on võrreldav tema kolleegide omaga.