Foto: Mati Hiis
Terviseuudised
29. mai 2015, 09:50

Eesti lapsed on keskmisest allergilisemad kartuli ja porgandi vastu (7)

Tartu väikelaste seas tehtud uuringust selgus, et lastel esineb oodatust enam toiduallergiat kartuli, porgandi ja kala suhtes. Et allergikud saaksid allergiat põhjustavaid koostisosasid toidus vältida, osalevad TÜ teadlased ühisprojektis, mille eesmärk on töötada välja biotehnilised meetodid allergeenide määramiseks toidus.

Toiduallergia esinemissagedus on ülemaailmselt märgatavalt tõusnud, ent allergiat põhjustavatest toitudest on raske loobuda, sest teave pakenditel märgib enamasti vaid "võib sisaldada allergeene", kuid ei ütle, milliseid allergeene täpselt toidus leidub ja millises koguses.

EL-is kehtib toidukaupade märgistamisele nõue tõsta koostisainetest esile 14 toiduainet, mille suhtes esineb sagedamini ülitundlikkusreaktsiooni. Toidutoodetes allergeenide sisalduse määramiseks on aga tarvis vastavaid teste, mille väljatöötamiseks on jõud ühendanud Tartu ülikooli, Tartu ülikooli kliinikumi, Eesti toiduainetööstuse liidu, Icosagen Cell Factory OÜ ja NAXO OÜ teadlased.

Lisaks allergeenide määramiseks mõeldud biotehnoloogiliste meetodite väljatöötamisele uuritakse projekti "Allergofood" raames ka Eesti lastel esinevat toiduallergiat.

Allergoloogidele ja teadlastele üllatusena esineb meie laste seas arvatust enam allergiat kartuli ja porgandi, aga ka kala vastu.

Projekti juures oma doktoritööd tegeva TÜ tehnika ja tehnoloogia eriala doktorandi Berit Pilden-Sarve sõnul esineb allergiat pagaritoodetes sisalduva teraviljavalgu vastu Eesti laste seas aga üsna vähe, kuna oleme üles kasvanud musta leivaga ja talume teraviljavalke paremini.