Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
2. juuni 2015, 11:33

Päikeseprillid: randa sobivate prillidega jääd autoroolis hätta (1)

Päikselistel ilmadel pole silmi kissitades just kõige mõnusam suvist olemist ja seltskonda nautida, mistõttu inimesed kiirustavad just suve saabudes poodi uusi päikeseprille otsima. Mida võtta ja mida jätta?

Instrumentarium Optika optometrist Cintia Räppo sõnul on päikeseprillid hädavajalikud, sest kaitsevad silmaümbruse nahka kuivamise ja kortsumise eest ning vähendavad silmaümbruse nahale kasvajate tekke riski. „Eriti tähtsad on päikeseprillid lastel, kuna nende silmaläätsed on selged ja seetõttu siseneb lapse silma suuremas hulgas UV kiirgust. Suvel mängivad lapsed ka rannapiiril vee ääres kus peegeldub UV kiirgust silma veelgi rohkem," selgitab ta päikeseprilli vajadust.

Parimad prillid on rohelised, hallid või pruunid

Räppo rõhutab, et UV kiirgus kahjustab silmi ja on riskifaktoriks ka sellistele silmahaigustele nagu näiteks maakula degeneratsioon, hall kae ning eriliselt vajavad kaitset kaeoperatsioonil käinud inimesed, sest ka nende uued silmaläätsed on lasevad valgust vägagi läbi.

Optometristi sõnul sõnul tuleks päikseprille valima asudes esmalt mõelda sellele, kas neid hakatakse kasutama autoroolis, rannas, sportides või lihtsalt tänaval. „Autoroolis ja näiteks rattasporti tehes on hea kanda mitte väga tumedaid klaase, et ei tekiks varjust päikese kätte ja vastupidi sõites suurt kontrasti," selgitab Räppo. Tema sõnule passivad autojuhtidele kõige paremini polariseeritud kattega päikeseprillid, mis võtavad ära valguse peegelduse märjalt asfaldilt. Need on head ka veesporti armastavatele inimestele või lihtsalt rannas jalutajaile.

Kui päikeseprillid on vajalikud igapäevaseks kandmiseks, tuleks valida 100% UV-kattega prillid. Räppo soovitab enne päikeseprillide ostmist veenduda, et klaasid neist läbi vaadates ei moonutaks.

„Päikeseprilli klaasi värvidest parimad värvid on roheline, hall ja pruun. Pruun teeb ümbritseva maailma kontrastsemaks, kuid hall, roheline jätavad toonid samaks," räägib ta lisades, et autojuhtide päikeseprillid ei tohiks olla kõige tumedamad. "Neil võib tumedusaste olla maksimaalselt 75%."

Eelista plastikmaterjalist klaase

Päikeseprilli klaaside juures on oluline, et need oleks kaetud kõvapinnaga – see säästab klaase kriimudest. "Hea on ka, kui päikeseprilli sisepinnal on peegeldusvastane kate, see võtab ära küljepealt tuleva päikese peegelduse silma," räägib optometrist, et hea omadusega klaasid on isetumenevad ehk fotokroomsed, mis tumenevad vastavalt UV kiirguse hulgale. Materjalidest on mõistlikum eelistada plastikmaterjalidest klaase, kuna need on kerged ja põrutuskindlad ning ei lähe liiga kergesti katki.

Kui inimene on prillikandja, on tal Räppo sõnul võimalik tellida sobiva tugevustega päikeseprilliklaasid ja tellida sinna lisaks erinevaid katteid ehk lasta klaasidele paigaldada kõvapind, peegeldusvastane kate ja vetthülgav kate. „On võimalus lasta teha ka isetumenevaid ja polariseeritud klaase," lisab Räppo, kelle sõnul võivad prillikandjad kasutada ka hoopis kontaktläätsesid, et kanda suuremaid või sobivamaid valmis päikeseprille.