Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
9. juuni 2015, 14:21

Kuidas imenduvad süsivesikud, rasvad ja valgud organismi?

Seedetrakt protsessib erinevaid toidukomponente igapäevaselt, kasutades selleks erinevaid ensüüme ja seedemahlasid. Süsivesikud, rasvad ja valgud läbivad seedetrakti erineva kiirusega, nad lagundatakse unikaalseteks komponentideks ning imenduvad organismi energiaallikana või selleks, et taastada ja ehitada lihaseid, luid ja organeid. 

Süsivesikud

Süsivesikute seedeprotsess algab juba suus, kus süljes olevad ensüümid hakkavad kompleksseid molekule lagundama lihtsamateks suhkruteks. Suus mälutud süsivesikud rändavad seejärel läbi söögitoru ja mao ilma suurema lisaseedimiseta. Peensooles lagundatakse nad lihtsateks suhkru molekulideks, mis seejärel imenduvad  läbi peensoole seina vereringesse, et keha saaks kasutada neid kütusena või saata ladustamiseks maksa. Kiudaine, seedimatu raku ümbrised, mida leidub süsivesikute taimsetes toitudes nagu oad, pruun riis ja nisu, läbivad seedetrakti praktiliselt seedimata.

Valgud

Valku leidub lihas, munades, piimatoodetes ja ubades ning seda kasutatakse keha poolt lihaste ja organite ehitamiseks. Valgu molekulid on küllaltki suured. Närimine aitab valke lagundada väiksemateks osadeks just seedimise jaoks. Keemiline valgu seedimine algab maos, kus ensüümid alustavad valgu molekulide pehmendamist. Teatud hulk ensüüme, sealhulgas ka kõhunäärmest pärinevad ühendid, lagundavad valgud peensooles aminohapeteks. Läbi peensoole seina imenduvad aminohapped seejärel vereringesse ning jaotatakse võrdselt mööda keha laiali, et parandada vigastusi ja asendada surevaid rakke.

Rasvad

Rasvad ja õlid seedetrakti vesistesse seedemahladesse väga lihtsasti ei lahustu. Sapp, mida toodab maks ja mida hoitakse sapipõies, kinnitub nii vee kui ka rasvade molekulidele. Sapp lagundab seedetraktis olevad rasvalademed väiksemateks emulgeeritud osadeks, kus lipaas, rasva seediv ensüüm, seda lagundab. Lagundatud rasva osad (rasvhapped ja kolesterool) imenduvad läbi peensoole seina vereringesse, kus nad akumuleeruvad rindkere veenidesse ning seejärel toimetatakse rasva “hoidlatesse” üle keha, et neid saaks hiljem kasutada organismi kütuseallikana.

Vitamiinid

Sel ajal kui toit lagundatakse seedemahlade poolt, siis vitamiinid imenduvad soolte kaudu, et neid kasutada erinevate keha funktsioonide jaoks nt põletikuvastane võitlus, et parandada närvide kahjustusi. Veeslahustuvad vitamiinid nagu vitamiin B kompleksid ja vitamiin C imenduvad läbi soolte seinte ainult sel juhul kui keha neid koheselt vajab; kõik jäägid erituvad uriiniga ja uued kogused tuleb saada toiduga hea tervise hoidmiseks. Rasvlahustuvad vitamiinid A, D, E ja K imenduvad läbi soolte seinte ning neid hoitakse maksas, rasvkoes või keharasvas, et hiljem vajadusel kasutada.

K&M Pharma poes on saadaval mitmeid valgutooteidaminohappeid ning laias valikus vitamiine. Küsi nõu meie spetsialistidelt.

Allikas: http://www.livestrong.com/article/489260-how-does-body-absorb-carbohydrates-fats-and-proteins/