Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
4. juuni 2015, 10:23

Puhkuseperiood on parim aeg nikotiinisõltuvusest vabanemiseks (3)

Elu närvilisus paneb paljusid just suitsetamisest lõõgastust otsima. Et suitsetamine pole teps mitte tervislik, tasub kaaluda selle tegevusega lõpparve tegemist. Parim aeg selleks on puhkuseperiood, mil on võimalik juurutada tervislikumaid lõõgastavaid harjumusi.

Ida-Tallinna keskhaigla pulmonoloogia polikliiniku õde Mari-Liis Haviko sõnul on suitsetamine krooniline sõltuvusseisund, mis on võrreldav narkootikumide sõltuvusega.

Sellest sõltuvusest vabanemiseks on Haviko sõnul parim puhkuseperiood. „Kõige aluseks on inimese enda soov suitsetamisest loobuda. Oluline on tugeva motivatsiooni ja tahtejõudu olemasolu ning perekonna ja sõprade toetus," rõhutab ta.

Esimese korraga ei pruugi õnnestuda

Puhkuseperioodil on võimalik end välja rebida tavapärasest rutiinist ning vältida suitsetajate seltskonnas viibimist. Kõige ideaalsem oleks, kui on olemas kaaslane, kes soovib samuti suitsetamisest loobuda – nii on võimalik korraldada omavaheline võidurebimine.

„Mark Twain on öelnud: „Suitsetamisest loobumine on imelihtne, ma olen seda juba kümneid kordi teinud." Sugugi lihtne on jääda mittesuitsetajaks," nendib Haviko, et esimese korraga saavad sõltuvusest lahti vähesed. Seetõttu võib juhtuda, et suitsetamisest loobumist tuleb proovida korduvalt.

Kõlab karmilt, kuid Haviko sõnul on suitsetamisest loobumine on kauakestev protsess, mille tarbeks pole olemas ühtegi imerohtu. „Nikotiini sisaldavad plaastrid, nätsud, suuõõnespreid, tabletid on vaid abivahendid paremini nikotiinisõltuvusega toimetulekuks. Tubakasõltlastel on lisaks nikotiinivajadusele ka psüühiline ja sotsiaalne sõltuvus, millega on palju raskem toime tulla," selgitab Haviko, et ainult abivahenditele loota ei saa. Pigem tasub siis, kui tekib suitsunälg, õppida mõtteid mujale juhtima.Kasu on sügavalt hingamisest, vee või mahla joomisest.

„Raskel hetkel võiks minna duši alla, kuulata rahustavat muusikat. Põhieesmärk on hoida end pidevalt tegevuses," jagab Haviko soovitusi loobumisega kaasneva stressiga toimetulekuks. „Ära kunagi luba endale mõtet, et üks sigarett ei tee midagi halba – sellega satud libedale teele," hoiatab ta, et stressi suitsetamisega leevendamine ei ole hea mõte. Tõsiasi on nimelt see, et ühest suitsust algab kõik uuesti. Seetõttu tuleks vajadusel pöörduda kasvõi suitsetamisest loobumise nõustaja juurde.

End saab toetada ka sellega, kui juba enne suitsetamisest loobumist muuta oma suitsetamisharjumusi. Haviko soovitab vabaneda harjumusest suitsetada koos mingi muu tegevusega, näiteks kohvi juues. Üheks abistavaks nipiks võiks olla seegi, kui loobuda suitsetamisest enda jaoks harjumuspärases või mugavas kohas. Kasu võib olla sellestki, kui loobud tööl teistega koos samaaegsest suitsetamisest ning lähed oma sigaretti tegema alles siis, kui teised on ebatervisliku tegevuse juba lõpetanud.

Leia endale sobiv asendustegevus

Igal juhul tasub suitsetamisest loobumise perioodil õppida elama üks päev korraga ning leidma suitsetamisele asendustegevusi. „Paljud hakkavad sportima, jalgrattaga sõitma või jooksma. Naistel on soovitav teha ka käsitööd, kududa või heegeldada, sest suitsetajatel on harjumus midagi pidevalt käes hoida," õpetab Haviko. Põhiline on, et inimene leiaks enda jaoks sobivaima tegevuse.

„Samuti aitab ka tavalise närimiskummi närimine, kummikommide, pulgakommi või puuviljade söömine. Kõigele on olemas lahendus," julgustab ta suitsetamisest loobujaid mitte alla andma ka esimeste ebaõnnestumiste järel ning oma tervise nimel proovima sellest kahjulikust harjumusest loobuda üha uuesti.