Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
6. juuni 2015, 15:48

Suvi kõrge vererõhuga: hoidu ülekuumenemisest ja tarvita ravimeid korrektselt

Suveperioodil nõuavad kroonilised haigused suuremat tähelepanu, sest sooja ilmaga võivad ägeneda just kroonilised südame- ja veresoonkonna haigused, sealhulgas ka kõrgvererõhutõbi.

Perearst Anne Kaldoja sõnul on suvel võrdselt oluline, et ei viibitaks katmata peaga päikese käes, et ravimid oleksid õigeaegselt võetud, et inimene jooks vähemalt 1,5 liitrit vett päevas ning et riietutaks vastavalt ilmastikule.

„Meeles tuleb pidada, et kroonilise haiguse – kõrgvererõhutõve - diagnoosi paneb arst konkreetse inimese kõiki tervisenäitajaid hinnates. Mõnekordne vererõhu tõus ei ole alati veel kõrgvererõhutõbi, kuid sellest hoolimata tuleb ohumärke märgata. Seega, kui olete diagnoosi saanud, tuleb sellesse suhtuda tõsiselt ning jälgida arsti poolt paika pandud instruktsioone raviplaani osas," paneb perearst kõigile südamele.

Kuumusega tasub olla ettevaatlik

Perearsti sõnul ei ole suvisel ajal lauspäikese käes katmata peaga viibimine pikema aja vältel soovitav – seda ka tervete inimeste puhul, saati siis kõrgvererõhuga kimpus olijatel. Keha ülekuumenemine võib põhjustada vererõhu tõusu väga kõrgete väärtusteni, mis võib kaasa tuua suuri terviseprobleeme.

„Kes soovivad töötada kasvuhoones, peaksid riietuma vastavalt välistemperatuurile ehk siis kasvuhoones valitsevale vastavaks. Kindlasti peaks kaasas olema veepudel, millest sagedasti kosutust võtta," räägib Kaldoja. Lisaks soovitab ta kasvuhoone ukse avatuna hoida ja avada tuulutusluugid aegsasti enne tööleminekut. Samuti on perearsti sõnul mõistlik aeg-ajalt kasvuhoonest väljuda ja end jahutada, vajadusel katta õlad ja rind jaheda veega niisutatud rätikuga.

Kaldoja sõnul ei tohi isegi juhul kui enesetunne hea, jätta ravimite tarvitamist juhuse hooleks. „Kõik patsientidele väljakirjutatavad kõrgvererõhutõve ravimid on pikatoimelised, 12- või 24-tunnise toimeajaga. Ravimit tarvitades kestab ravitoime isegi kuni kolm nädalat. Seega ei ole mõistlik ravimi tarvitamisse pauside jätmine, kuna võib tekkida vererõhu kõikumine ehk niinimetatud hüplev vererõhk, mis võib olla väga halva enesetunde põhjuseks ning ka üldiselt organismile ohtlik."

Enesetunde halvenemisel lippa arsti juurde

Perearst lisab siinkohal juurde, et ääretult oluline on tarvitada kõrgvererõhutõve ravimeid täpselt nii, nagu arst on ette kirjutanud. Lisaks on soovitatav kaks korda aastas käia oma pereõe ja perearsti juures visiidil. Tarvilik on kõik vajalikud ravimuutused kokku leppida ja toimida nii nagu vajalik.

Kui enesetunne halveneb, tuleb võimalikult kiiresti minna perearsti juurde või siis, kui halb hakkab äkki, kutsuda kiirabi. „Tervisega ei tasu mängida, seepärast tuleb kindlasti ka suvisel ajal arvestada oma jõuvarudega ning püüda vältida ülepingutamist," paneb perearst südamele.