Tallinnas tegutseb ka sel suvel kiirabipatrull jalgratastel.Foto: TEET MALSROOS
Uudised
3. juuni 2015, 13:13

Tallinna kiirabi jalgrattapatrull alustas uut hooaega

Tallinna kesk- ja vanalinnas alustas uut hooaega kiirabi jalgrattapatrull, et tagada turismi kõrghooajal autoga raskesti ligipääsetavates kohtades tarvidusel kiire meditsiiniline abi.

„Tallinna Kiirabi jalgrattapatrull oli esimest suve ametis 2009. aastal ning näitas kohe äärmiselt positiivseid töötulemusi," ütles abilinnapea Merike Martinson. „Patsientide positiivne tagasiside andis kinnitust, et suveperioodil sellise teenuse osutamisega tuleb jätkata. Seega alustas kiirabi jalgrattapatrull nüüd juba seitsmendat hooaega."

Kiirabi rattapatrull on vanalinnas valvel kõigil päevadel kella 9-21, öötundidel teenindab abivajajaid kiirabiautoekipaaž.

Kokku läbitakse suveperioodil ratastel patrullides ligikaudu 5000 km ning teenindatakse umbes 300 patsienti, igal aastal on ette tulnud ka taaselustamist vajanud kriitilises seisundis patsiente.

Jalgratastel kiirabibrigaad on varustatud kõigi kiirabi tööks vajalike seadmete ja ravimitega, sidevahendite ning positsioneerimis- ja navigatsioonivahenditega. Kiirabi rattapatrull jõuab abivajaja juurde keskmiselt 3,5 minutiga.

„Suvise turismihooaja kuudel vanalinna kitsastel tänavatel jalgrattakiirabi rakendamine on tõhus ja tagab tõepoolest väga kiire reageerimise," ütles Martinson. „Kiire saabumine õnnetuskohale päästab sageli kannatanu raske tervisehäire väljakujunemisest."

Sõltuvalt väljakutse sisust reageerib koos rattapatrulliga ka lähim kiirabiauto, et rattapatrulli poolt stabiliseeritud patsient vajadusel haiglasse toimetada. Enamiku haiglaravi mittevajavaid patsiente teenindab rattapatrull iseseisvalt.

Kokku töötab 2015 aastal Tallinnas ja linna lähiümbruses igapäevaselt 23 kiirabibrigaadi ja ööpäevas teenindatakse ca 230 väljakutset.