Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
3. juuni 2015, 16:31

TÜ Kliinikum andis patsientide võlad inkassofirmale: kokku 188 000 eurot (25)

Esmaspäeval andis Tartu Ülikooli Kliinikum inkassofirmale üle patsientide poolt kliinikumile tasumata jäänud arved, millekogusumma on 188 000 eurot.

6500 inimest on jätnud tasumata 7500 arve eest. Teisisõnu: palju on neid, kel on tasumata jäänud mitu arvet.

Visiiditasude keskmine summa on 3,9 eurot. Voodipäevatasude keskmine summa 9,77 on eurot. Tasuliste teenuste eest on keskmine tasumata summa 67 eurot, ütleb TÜ Kliinikumi kõneisik Kristi Tael. Kogusummast moodustavadki ülekaaluka osa just viimased ehk tasulised teenused – 84 protsenti.

Tael lisab, et alates aprilli keskel alanud teavitusest on tasutud kliinikumile 1000 arve eest kokku 25 000 eurot.

Tüüpiline võlgnik on pigem nooremapoolne inimene, kes on ostnud tasulist teenust. Millega on patsiendid arve maksmata jätmist põhjendanud? Mitu inimest on öelnud, et on arve ära kaotanud ja palunud uut arvet. Mitu inimest on öelnud, et on unustanud maksta. Ühel naisel oli laps käinud arstil ning unustanud arve emale anda, teatab Kristi Tael.

"Ma põhimõtteliselt ei maksa," ütles üks võlgnik kliinikumile. "Viis eurot ei ole küll suur raha, kuid ma ikkagi ei maksa. Inkasso võib mind ka kohtusse kaevata, kui tahab."

Üks Soomes töötav võlgnik lajatas otse: "Mis siis, et mul on võlg, ravile peate mind ikka laskma!"

Aprilli keskel teatas kliinikum, et vanim tasumata võlg ulatub 2007. aastasse, võlgade kogusumma on 213 585 eurot ning keskmine maksmata jäänud summa on 25,73 eurot. Võlgnike analüüs näitas, et nende hulgas on palju neid, kes on jäänud võlgu korduvalt, näiteks hambaravi või teiste tasuliste teenuste eest.

Kliinikum oli siiani saatnud korduvaid meeldetuletusi neile, kel arve tasumine ununenud. Kuid kogemused on näidanud, et senine töö ei ole kandnud vilja ning tasumata arvete hulk on aja vältel vähehaaval suurenenud. Seetõttu korraldaski kliinikum hanke ning leidis partneri võlglastega tegelemiseks.

"Usun, et meie koostööpartneri kogemus võlgade menetlemisel aitab oluliselt vähendada tasumata teenusarvete hulka," ütles kliinikumi finantsjuht Maret Tark aprilli keskel.

TÜ Kliinikum andis seni patsientide poolt tasumata jäänud arved üle krediidihaldusettevõttele Lindorff Eesti.