Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
5. juuni 2015, 11:30

Viis soovitust pingepeavalu ennetamiseks (1)

Maailmas tehtud uuringute alusel saab väita, et vaid 10% maailma rahvastikust ei tea, mis on peavalu, kõigil teistel on pea vähemalt kord elus valutanud.

Pingetüüpi peavalu on peavalude seas levinuim. Kuigi mitte alati, on siiski üsna palju võimalik ette võtta selleks, et sedasorti peavalu vältida. Patsienditrükis "Kuidas vabaneda peavalust?" annab selleks mõned soovitused.

1. Väldi pikka aega ühes asendis istumist või liikumist. Töökohas kontrolli oma tööasendit ja sea see enda järgi sobivaks. Pikka aega ühe koha peal istumine on samuti sundasend.

2. Hoolitse oma füüsilise vormi eest. Valu aitab vältida mõõdukas koormus – jaluta igal võimalikul juhul, püüa ühildada liikumine oma päevarutiiniga.

3. Oska puhata. Pidev pingesolek võib samuti tekitada peavalu. Õpi oma mõtteid juhtima – ka see on treenitav nagu füüsiline vormgi.

4. Oska valu leevendada. Oluline on leida just enda jaoks sobivad lõõgastumisnipid, olgu selleks füsioteraapia, massaaž või näiteks nõelravi.

5. Hoia ravimid käepärast. Tihti mõeldakse, et valu tuleb välja kannatada. Kui valu takistab normaalset elurütmi, tuleb seda ravimitega leevendada. Küsi nõu apteekrilt või oma perearstilt.