Põgene Alzheimeri tõve eest joostesFoto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
5. juuni 2015, 15:25

Soovid Alzheimeri tõbe ära hoida? Jookse! Rohkem kui 25 kilomeetrit nädalas! (10)

Lisaks kolesteroolitaseme vähendamisele ning päevas vähemalt kolme puuvilja söömisele aitab riski surra Alzheimeri tõppe ära hoida jooksmine.

Hiljaaegu ajakirjas Journal of Alzheimer's Disease avaldatud uuringu tulemuste kohaselt võib nädalas rohkem kui 25 kilomeetri jooksmine väheneda Alzheimerisse suremise riski. Kui joosta ei jaksa, võib ka kõndida, kuid kõndimisega põletatud kalorite hulk peab olema võrdne nädalas rohkem kui 25 kilomeetri jooksmisega, kirjutab newsmaxhealth.com.

Sellele tulemusele jõuti pärast 153 000 jooksja ja käija andmete analüüsi. Nii mehi kui naisi hakati jälgima 90-ndate aastate algusest ning neil hoiti silma peal keskmiselt 12 aastat. Muuhulgas jälgiti ka, kes uuritavatest surid Alzheimeri tõppe.

Ilmnes, et nädalas rohkem kui 25 kilomeetrit jooksnud inimesed surid 40 % väiksema tõenäosusega Alzheimeri tõppe kui need, kes ei jooksnud. Nädalas 12 - 24 kilomeetrit jooksnud inimestel oli Alzheimeri haiguse tõttu suremise risk 25 % väiksem.

Williamsi sõnul on uuringu tulemused vastuolus varasemate soovitustega, sest üldiselt soovitatakse joosta nädalas kaheksa kuni 12 kilomeetrit.

Teadlased seletavad seda sellega, et piisav liikumine takistab ajumahu vähenemist ning nii võib langeda ka Alzheimeri tõppe suremise risk. Ühtlasi tehti kindlaks, et päevas kolm või rohkem puuvilja söönud inimestel oli 60 % väiksem risk Alzheimeri tõppe suremiseks kui neil, kes sõid päevas vähem puuvilju ning et koolesteroolialandajaid tarbinud inimestel oli 40 % tõenäosus surra sellesse haigusesse.