Foto: STANISLAV MOSHKOV
Treenimine
14. juuni 2015, 11:11

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta maikuu Tervis Plussis.

Jõu- ja ilunumbrid postil

Suur plagu stuudios annab kohe märku, et see treening pole ainult stripparitele – juhul kui pole dance ehk postitants peaks kelleski võõristust tekitama.

Mis siis postitants on? Tuleb välja, et üsna palju jõudu, painduvust, vastupidavust ja koordinatsiooni nõudev ala. Isegi nii palju, et korra proovinud ja alatreenitusega vahele jäänud, võtan endale kehadublandi – Endla Vaheri (21) Vaherite tsirkuseperekonnast.

Teised spordialad on ühekülgsed, aga tants avab hinge ja meele ning postitants annab veel palju-palju jõudu, kiidavad City Dance Studio treenerid stuudiouksest sisseastunule.

10 aastat jõusaali-, showtantsu- ja aeroobikatreenerina töötanud Oksana Veselova hakkas postitantsuga tegelema ja trenne juhatama seetõttu, et tegu on kombineeritud alaga. “See on nii sport, tants kui ka akrobaatika, olen sellises füüsilises vormis, nagu ei kunagi varem,” põhjendab ta.

Kui palju on ettevalmistust vaja, et julgeks stuudiosse tulla? “Oleme selle oma stuudios läbi mõelnud ja pakume trenne eri tasemetele, alustasime ju ise ka tavaliste naiste füüsilise ettevalmistusega. Iga trenniga arened natuke edasi – tõstad oma keharaskust, sest lihased arenevad, kasvab tahtejõud või võtad kaalust alla ja järgmises trennis saad rohkemaga hakkama,” kinnitab Oksana. Nii et algus pole mitte ainult raske, vaid ka motiveeriv.

Aga nüüd! Rütmikas muusika peale, käed ja post magneesiumipulbriga sisse hõõruda ja Endla asub asja kallale! Mitte ainult jalad, vaid ka kerelihased, õlad ja käed saavad postitantsutrennis kõva koormuse. Endla on oma käsivarred odaviskamisega jõuliseks treeninud ja see paistab kõvasti välja. Mitu korda kõlab treeneri imetlus “Sa oled väga tugev!” ja “Väga tubli!” ning “Kõik, mis sa postil teed, on väga ilus!” Tead ju omast käest, kui palju treeneri tunnustus õigel momendil hoogu juurde annab, ja rasketel hetkedel on treenerist palju tuge.

Uurin Endlalt tunni lõpus järele, mismoodi odaviske, õhunumbrite ja hulahulaga harjunud ning rühmvõimlemise MMi pronksi vääriliseks treenitud keha end tundis.

Milline oli ettekujutus postitantsust?

Postitants on mind alati huvitanud, kuna ka tsirkusenumber kangastel on midagi sellesarnast. Teisi vaadates tundub see lihtne, kuid tean, kui palju see jõudu ja painduvust vajab, et seda korralikult teha saaks. Soojendus oli väga kiire, kuid tõhus. Arvan, et pikemat soojendust polegi vaja, sest esimesed harjutused on niikuinii lihtsamad ja mõjuvad soojenduse eest.

Mis oli füüsiliselt raske ja miks?

Trenn pole sugugi lihtne, pigem vastupidi. Kui ikka korralikult harjutusi kaasa teha ja mitu korda läbi proovida, võtab võhmale küll. Postitants vajab päris palju käte jõudu ja keha pingestatust. Kõige rohkem peabki kasutama käsi ja kõhtu.

“Postitants on põnev ja huvitav, soovitan seda kõigile,” leiab Endla, “isegi kui jõust jääb puudu, kõige tähtsam on ikkagi tehnika. Lihtsamate asjadega peaksid kõik hakkama saama.” Natukeseks ajaks jäävad talle trennisuveniirideks sinikad jalgadel, sest keha pole hõõrdumisega harjunud.

“Tuleb lihtsalt proovida, siis tuleb välja,” julgustab ka treener Oksana huvilisi tantsutrennis postile käed külge lööma.