Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
11. juuni 2015, 13:18

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta maikuu Tervis Plussis.

Milline koer valida sportimiseks? (5)

HurtArvatakse vääriti, et hurdale meeldib joosta pikki kilomeetreid. Sprintideks ja lühikeseks sörgiks metsas on ta aga ideaalne. Paraku võivad tema tähelepanu püüda väiksed loomad. Hurdaga on lihtne jalutada, tänaval tema jahiinstinkt ei tööta. Inimese kõrval ta ei väsi ja tahab võimalikult kiiresti oma energiat raisata.

Pitbullterjer
Tugev koer ja hea treeningukaaslane. Talle on kasulik palju joosta. On väga aktiivne ja hea vastupidavusega. Peab olema hästi õpetatud, sotsialiseeritud, sest võib teiste koerte vastu olla agressiivne. Kui teda õpetada kontrollile alluma, teab ta hästi, mis on käsk ja keeld. Pitbullterjeri kõrval peab olema väga autoriteetne peremees.

Ameerika Staffordshire'i terjer
Sarnane pitbulliga, kuid suurema pea ja raskema kerega. Õige kasvatusega on adekvaatne ning saab läbi ka laste ja võõraste inimestega. Ootamatuste peale löövad tal instinktid kohe välja. Inimene, kes jookseb tema kõrval, peab olema autoriteet ning koer peab teadma, et peremees ei lase tal valesti käituda.

Austraalia karjakoer
Hea tööeetika teeb sellest keskmise suurusega koerast hea jooksupartneri. Teda on lihtne õpetada. Austraalia karjakoeras on kolli, dingo, bullterjeri, dalmaatsia ja kelpie tõugu, mistõttu ta võib olla väga vastupidav, vahel ka agressiivne. Võrreldes Staffordshire'iga suudab Austraalia karjakoer püsida paremini kontrolli all ja osaleda edukalt koeraspordis.

Austraalia lambakoer
Hea jooksmiseks, kuid peab harjutama, et ta ei hakkaks seda ringiratast tegema. Pikema karvaga kui Austraalia karjakoer, mistõttu tasub suvekuumuses temaga ettevaatlikumalt sportida. Lihtne välja õpetada. Treeningul võib kätte võtta tema lemmikmänguasja, öelda "Jookse!" ning ta püsib kõrval kilomeetreid ja on õnnelik, kui alles lõpus mänguasja kätte saab.

Foksterjer
Kui väga foksterjer ka inimest ei armastaks, on ta aretatud loomi jahtima. Enne kuuendat elukuud tasub teda hoolikalt harjutada teiste elusolenditega, et ta pööraks treeningul tähelepanu tegevusele, mitte haukumisele. Foksterjer on teiste koerte suhtes kartmatu – suurus talle ei loe. Kui sel väiksel koeral tuleb mõte rünnata, teeb ta selleks kõik.

Borderkolli
Kuulekuses number üks maailmas. Kõige mugavam koer jooksmiseks.

Dobermann
Suurepärane valvekoer, kuid sotsialiseerudes ka hea jooksupartner. Dobermann lausa vajab liikumist ja armastab suvel ujuda. Dobermannid on väga äkilised, ent leidub ka rahulikumaid isendeid. Isane dobermann on tugev ja väiksemale naisele liiga keeruline jooksupartner. Nii suurel koeral tuleb vanemast peast tähelepanu pöörata liigestele.

Jack Russelli terjer
Jack Russelliga on alati kõige rohkem probleeme, teda ei ole kerge koolitada. Koera kasutatakse palju agilitys, aga kui teda valesti kasvatada ja karistada, võib ta ka peremeest rünnata. Stress tekib tal väga kergesti, kui ta ei pääse liikuma. Lihtsalt palli viskamisest talle ei piisa, talle peab võimaldama otsimist, pääste- ja jäljetrenne. 10 kilomeetrit pole tema jalgadele mingi küsimus.

Saksa lambakoer
Pääste-, sõja- ja politseikoerana tuntud koer on tööks loodud, tal on palju jõudu. Talle meeldib oma omaniku meele järele olla, kuid tiheda karvkatte tõttu ei tasu teda kuumal suvepäeval jooksurajale vedada. Ka peab vananeva koera liigestel silma peal hoidma. Tugevate instinktidega loom nõuab aga autoriteetset peremeest ja palju tegevust. Neid on lihtsam õpetada kõrval jooksma, kui neil on motivatsioon.

Siberi haski ja malamuut
Mõlemad on alati valmis omanikule heameelt
valmistama. Nad on aretatud tõmbama, mistõttu on neid raskem harjutada käe kõrval jooksma. Lisaks armastavad need koerad ringis liikuda – seega tuleb jooksusõbra treenimiseks vaeva näha. Nagu Saksa
lambakoerad, vajavad ka haskid ja malamuudid
jahedamaid tingimusi.

Puudel
Kuigi puudlit seostatakse rohkem koertesalongide ja roosade käekottidega, on neil rohkelt energiat, et saata omanikku pikemal matkal või väiksel jooksul. Neile meeldib matkata ja solberdada vees.

Bokser
Jooksmiseks üks parimaid koeri, kuid selleks tuleb teda kindlasti eraldi õpetada. Bokser on paraja suuruse ja karvastikuga, et aasta ringi treenida. Üldiselt sõbralik, kuid teda võivad häirida väiksemad loomad, sest boksereid on aretatud neid taga ajama. Väikse koonu tõttu tuleb teda rohkem jälgida kuumadel suvepäevadel. Erutub järsult ja võib olla äkiline. Looma ootamatud liigutused võivad põhjustada jooksjale ebamugavust.

Dalmaatsia koer
Dalmaatslased olid tuntud kui hobuste saatekoerad pikkadel teekondadel. Neil on rohkelt energiat.

Allikad: väliskirjandus ja koertekoolitaja Alla Petrova