Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
10. juuni 2015, 10:15

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta maikuu Tervis Plussis.

Miks tekivad näole punnid? (3)

Olen 37aastane mees ja aeg-ajalt tekib mõni punn näkku – ikka siis, kui on ees tähtis kohtumine. Kuidas sellest võimalikult ruttu lahti saada või ära peita, et ma päris puuderdatud välja ei paistaks?

Ele Vain (kosmeetik): Et ennetada vistrike teket, oleks hea luua harjumus iga päev oma naha eest hoolt kanda. See tähendab regulaarset naha puhastamist ja niisutamist olenevalt nahatüübist (rasune, kuiv, kombineeritud või normaalne nahk). Kui aga vistrik on juba tulnud, ürita seda mitte pigistada ega traumeerida. Vastasel korral haarab põletik ka vistriku ümbruses olevad nahakoed ja paranemine võtab hulga kauem aega.

Vistrikule võib kanda rahustavat aaloegeeli või antiseptilist teepuuõli. Võib teha ka segu purustatud aspiriinist ja veest ning saadud pasta õrnalt vistrikele tupsutada – see leevendab punetust ja põletikku. Kuigi paljud kasutavad vistrikust vabanemiseks hambapastat, ma seda siiski ei soovita naha liigse kuivatamise, ärritamise ja vähese tõhususe tõttu.

Kui soovid vistrikku katta, võiksid valida mineraalseid tooted, mis ei ärrita nahka. Näiteks Jane Iredale'i tootevalikust leiab spetsiaalsed puudrid meestele. Need on mineraalsed, jäävad näol märkamatud, ei tekita puuderdatud ilmet ja samas katavad kõike, mida vaja. Nende puudrite kerge ja antibakteriaalne koostis sobib kõikidele nahatüüpidele vistrike, punetuste jm iluvigade peitmiseks ja ravimiseks. Salongihooldustest soovitaks happekoorimist, mis on väga tõhus meetod vistrikest vabanemiseks.

Mariin Tiivas (kosmeetik): Kõige lihtsam on üksikuid vistrikke katta peitekreemidega. Nende koostises on tugevamad värvipigmendid ja neid kantakse vaid probleemsele kohale. Sellised tooted on kosmeetikafirmadel concealeri nime all. Vistrikulise naha korral võiks kodus olla mõni antibakteriaalse toimega toode, näiteks teepuuõli või spetsiaalne SOS-pulk. Seda võiks kanda probleemsele kohale mitu korda päevas, et põletikku ravida.

Tihti tekib meestel vistrikke just habemeajamispiirkonda, sest raseerimine avab poorid ja kui pärast seda ei kasutata spetsiaalseid vahendeid, hakkavad bakterid võimust võtma ja tekivadki punetavad vistrikud. Soovitan alati pärast raseerimist kasutada spetsiaalseid palsameid-kreeme, mis vähendavad nahaärritust ja niisutavad nahka.