Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
10. juuni 2015, 17:10

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta maikuu Tervis Plussis.

Kraamides hinge kodu - tuba ja meeled korraga korda! (1)

Kõik algas majatiivast, mida psühhiaater ja psühhoterapeut Carl Gustav Jung korduvalt unes nägi. Ehitis lummas teda ja tekitas imestust. Ühel hetkel taipas Jung, et see majatiib pole midagi muud kui üks osa tema enda isiksusest – see osa, mis seni on varjul olnud.

Ja nii asus psühhiaater suure uudishimuga oma unenäomaja uurima. Ka tänapäeval kasutatakse teraapias maja kujundit. 

Iga ruum majast sümboliseerib üht valdkonda inimese elus, iga ruum annab sõnumi inimese tervisest ja mõttemaailmast. Niisuguse sümboolse maja uurimine on võimalus teada saada, mis toimub meie olemuse sügavamates kihtides. Milline paistab sinu maja seestpoolt ning mida võib sealt leida, kui ette võtta üks suurpuhastus?

Rännak võib alata

Istu mõnusasti diivanile, sule silmad ja lase igapäevaelul eemale triivida. Vii tähelepanu enda sisse. Kujutle vaimusilmas üht maja ja uuri seda kõigepealt väljastpoolt. On see maja kaunis ja hoolitsetud või näeb välja räämas ja hüljatud? Kas maja proportsioonid on paigas? Sama võid küsida ka oma elu kohta: kas su elu valdkonnad on tasakaalus või oled kõvasti näiteks töö poole kreenis?

Samasuguseid seoseid võime leida ka kehaga. Nii nagu kodus hoiame korras elutoa, köögi ja pesemisruumi, tuleb ühesuguse hoolimisega suhtuda ka oma südamesse, seedesüsteemi ja isiklikku hügieeni. Ühtki osa endast ei tohi tähelepanuta jätta. Vaid siis on eeldus olla terve, terviklik ja tasakaalus.

Ostes või ehitades maja, planeerime enamasti üksikasjalikult põrandamaterjalid, seinavärvid, sanitaartehnika ja voodikatted. Kõik peab omavahel sobima, moodustama hästi toimiva terviku ning tekitama meis hea enesetunde ja rahulolu. Öeldakse, et keha on hinge kodu. Kas hingel on su kehas hubane ja õdus elamine?

Nüüd vaata sümboolset maja kui kehasüsteemi ja meeles valitsevaid mõttemustreid. Võid näha põnevaid paralleele. Astu sisse kujuteldava maja uksest, uuri ruume ja pane tähele detaile. Ära anna hinnanguid, vaid ole uudishimulik!

Kodu kõnekad sümbolid

Elutuba on kodu kese. Sinna kogunevad õhtuti pereliikmed, selles ruumis võtame vastu kalleid külalisi. Seda kodu keskset ruumi võiks võrrelda inimese suhtumisega endasse – millisena ma ennast näen ja millisena tahan end lasta paista teistele. Nii nagu vajame elutoas vaba liikumisruumi ja värsket õhku, peaks meil ka elus olema piisavalt hingamisruumi ja väljendusvabadust. Kui sellest on vajaka, võivad meid vaevata köha, kurguhädad ning nõrk ja kõlatu hääl.

Vaata oma kujutluste elutuba – kui see on pungil täis oma aja ära elanud mööblit või esemeid, mis silma ega südant ei rõõmusta, võib kahtlustada, et ka igapäevaelus jääb eneseväljendusel puudu värskusest ja julgusest, su hingamises pole kergust ega vabadust.

Või võtame magamistoa. Kõigepealt tähendab see kohta, kus keha ja vaimu saavad pärast päevatööd mõnusalt puhata. Kui rändad kujutluses oma hinge kodu magamistoas, uuri, kas selles paigas on ikka puhkamiseks sobivad tingimused. Lubad sa endale elus piisavalt puhkust või rassid, hambad ristis, tulemuse ja tunnustuse nimel?

Magamistuba tähendab ka lähedust, intiimsust ja seksuaalsust, magamistoas pannakse alus uuele elule. Kui voodi all näed kohvreid rõivastega, mida sa pole ammu kandnud, ja seinal hakkavad silma fotod abielust, mis lõppes aastaid tagasi, küsi endalt, kas oled ikka vanast lahti lasknud ja valmis uue vastuvõtuks, olgu tegu uue partneri leidmise või lapse sünniga.

Kui su magamiskamber on ühtlasi teleri- ja arvutiekraani seiramise koht, võib arvata, et intiimseks suhtluseks ja tõeliseks läheduseks pole sa valmis. Üks tuntud paariterapeut on öelnud, et kõige keerulisem on inimestel unustada teod ja sõnad ning teineteisele lihtsalt silma vaadata. Vaid nii on võimalik tajuda, mida räägib teise hing.

Mida võiks sümboliseerida kabinet ehk töötuba? Näiteks vaimset kasvu, enese avastamist ja maailma uurimist. On sul piisavalt uudishimu, et küsimusi esitada ja vastuseid otsida?

Vastust on lihtsam leida, kui sa tead, kust otsida. Kas märkad kujutluste töötoas korda ja süsteemi või on su ümber paras kaos ja sul tuleb iga kord sügavale paberikuhjadesse kaevuda, kui otsid mõnd dokumenti? Selline kaos võib endaga kaasa tuua mõttesegaduse, mäluprobleemid ja keskendumisraskused.

Hingehügieen ja väärtustamine

Nüüd liigu oma kujutluses edasi kööki. Kas selles ruumis on kord või korratus? Nuusuta lõhnu ja maitse vett kraanist. Kas su köögis saab mugavalt keeta ja küpsetada, kas jätkub nõusid ja toidu-aineid? Suhe toiduga peegeldab iseenda väärtustamist, oma keha eest hoolitsemist ja endale naudingute lubamist. Kui su kujuteldavas köögis on õdus nurgake, kus saad lasta hõrgutistel hea maitsta, annad sellega alateadvusele signaali, et väärtustad oma keha.

Vannitoas hoolitseme kehahügieeni eest. Et ei kujuneks haigust, peab keha vabanema jääkainetest. Kuid nii nagu keha eest, tuleks meil hoolitseda ka oma hinge puhtuse eest. Mulle meeldib väljend “hingehügieen”, mida hiljuti kolleegilt kuulsin. Vanad emotsioonid peaksid vabaks pääsema, aga kui “torud” on umbes, keerleb viha, pettumus või kurbus kehas, ummistab energiasüsteemi ja toob lõpuks kaasa füüsilise haiguse.

Et hingel oleks hea

Tore on see, et võid sel põneval siserännakul ka ennast tervendada ja oma elu muuta. Keskendu sellele valdkonnale või osale oma kehast, mida sa muuta-tervendada tahad, vali vastav ruum oma sümboolses kodus ja korista-paranda-kaunista mõnuga.

Tea, et mõttel on väga suur jõud! Alateadvus võtab su fantaasia vastu kui tegelikkuse ja hoolitseb selle eest, et iga talle edastatud mõte läheks täide.

Näiteks kui puhastad siserännakul magamistoa vanast kasutust kraamist, annad sellega endale võimaluse tõmmata ligi oodatud partner.

Pole sugugi võimatu, et annad ka oma kehale juurde energiat, mida ta vajab lapse kandmiseks. Kööki koristades näitad oma hingele, et oled tõepoolest väärt hoolitsust ja nautimist. Ja seedesüsteemgi saab niimoodi pai. Kabineti laual korda luues lood korra ka oma aju “sahtlites”. Nii paraneb su keskendumine ja mälu.

Kujutluses on kõik võimalik! Muuda kõike, mida soovid. Tee seda lusti ja naudinguga! Kui oled teinud vajalikud muudatused, käi kõik ruumid uuesti läbi ja pane tähele, mis tunne on nüüd oma majas ringi liikuda. Eks ole hingel hea ja kerge olla!