Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. juuni 2015, 13:51

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta maikuu Tervis Plussis.

Muhklik nagu maantee - mida teha tselluliidiga? (3)

Appi, mis see piilub miniseeliku veere alt? Kahtlustame, et va apelsinikoorenahk. Kuidas koguneb tselluliit ja mis aitaks sellest vabaneda, selgitab endermoloog Helina Vende.

• Kuidas tselluliit tekib?

Naistel koguneb enne igat menstruatsiooni nahaalusesse koesse tavalisest rohkem vedelikku, mis läheb päevade alguses ringlusse. Nõrga sidekoe korral peetuvad vedelik ja jääkained osaliselt ning venitavad koed välja. Elastsust tagavad kollageenkiukesed muutuvad järjest jäigemaks ja tõmbuvad kokku.

Tekib kalavõrgulaadne ebatasane pind, millest paisuvad välja rasvarakud. Rasvaraku füsioloogiline tasakaal häirub – lipolüüsi ehk rasvade ärakasutamist peaaegu ei toimu, varurasvad moodustuvad aga aktiivselt.

Kapillaarid pitsuvad rasvarakkude vahele ja osa vereplasmat valgub survega läbi sooneseina ümbritsevasse rakuvaheruumi. Rakud, mille elutegevus on niigi häiritud, saavad aina vähem hapnikku ja toitaineid. Kõigi nende muutuste kogumit nahaaluses koes nimetatakse tselluliidiks.

• Kuidas aru saada, et mul on tselluliit?

Rasvkude on käega katsudes pehme ja sile. Tselluliidist haaratud kude on aga tihke, konarlik ja valulik. Eriti hästi on see eristatav reie sisepinnalt väljapoole liikudes. Reie sisepinnal, kus lümfiringvool on väga hea, jääb käe alla pehme ja sile kude ehk rasvkude.

Liikudes reie väliskülje suunas võib see aga muutuda tihkemaks ja valulikumaks. See on piirkond, mis on haaratud tselluliidist. Järjest suurema hulga naiste probleem on ka säärtele ja hüppeliigese piirkonda kogunevad jääk-ained, mida enamik ei oska isegi aimata.

Tselluliidi teket mõjutavad:

• Hormoonid. Hormonaalset tasakaalu häirivad ja mõjutavad puberteet, rasedus, kliimaks ja antibeebipillide võtmine, need on suurel määral ka tselluliidi põhjustajad. Eriti just SOS-pille ei ole soovitatav sagedasti kasutada, sest need tekitavad suuri hormonaalseid kõikumisi.

• Geenid. Eestlastel lõhkevad kapillaarid ja tekivad veenilaiendid suhteliselt kergesti, võrreldes venelannade ja lõunapoolsete rahvastega kipub meie nahaalune sidekude olema vähem elastne. Tselluliidimure varitseb hea naha-elastsusega inimest vähem, ka ravi tulemuslikkus oleneb sidekoe omadustest.

• Elustiil ja harjumused. Mugav elu kontoris, sundasend ja vähene liikumine takistavad normaalset lümfi- ja vereringet. Samamoodi talletub kehal harjumus istuda jalg üle põlve või jalad istmiku all, magada ühel küljel või kanda soonivaid põlvikuid-sokke.

Trenn küll otseselt väljakujunenud tselluliiti ei ravi, sest jääkainete kuhjumine takistab rasvapõletust. Siiski on inimene loodud liikuma, sest lümfiringet ergutades puhastub keha aktiivsemalt. Sportimine hoiab ära ka rasvavarude suurenemise, suurem rasvapolster aga soodustab jääkainete kuhjumist.

• Stress. Nii stressis inimene kui tema lihased on pinges, nii lümfi- kui ka verevarustus on häiritud. Hingamine on pindmine, kudede varustatus hapnikuga halvenenud ja seetõttu vaevlevad need toitainete puuduses.

• Kas tselluliit on ainult esteetiline mure?

Tselluliit ei ole ainult väline probleem, vaid näitab ka sisemisi häireid. Kui organismi on kogunenud palju jääkaineid, mis osaliselt väljendub nahaaluses koes, ei pruugi organism liigse koormaga hästi toime tulla. Tselluliit säärte alaosas toob kaasa suurema pinge südamele, sest perifeerne verevarustus on häiritud ning jääkained on vere- ja lümfisooned kokku surunud. Ka halb enesetunne ja peavalu võivad olla mürgitusnähud, mis tekivad, kui lümf ei suuda organismist jääkaineid välja viia. Sellest häirest võib alguse saada hulk tervisevaevusi, kuna kõik organid on lümfi- ja vereringega seotud.

• Kuidas tselluliidist vabaneda?

Reklaamidest jääb sageli mulje, et tselluliidist vabaneda on väga lihtne. Tegelikult nõuab see aga aega ja kannatust. Iga inimese organism on erinev ning iga naine peaks leidma just talle sobiva raviskeemi ja koduse hoolduse.

• Kas aparaadid ja protseduurid aitavad probleemseid kohti mõjutada?

Selleks, et jääkained organismist välja tuua, ei piisa ainult teatud kehaosadele suunatud hooldustest, ravi peaks hõlmama kogu keha. Paiksed hooldused on pigem ennetava toimega. Enne mis tahes protseduuri tuleks saada täielik ülevaade hoolduse käigu ja toime kohta.

Rünnakule tselluliidi vastu!

• Kuivharjamist alga! Muretse naturaalsete harjastega hari (millel on ka nahka kooriv efekt) või massaažikinnas ja harja keha ringjate liigutustega, suundudes jäsemete poolt südame suunas.

• Treeni tselluliiti hävitaval pulsisagedusel 110–130 lööki minutis kaks korda nädalas vähemalt tund aega.

• Toitu tasakaalustatult ja pea lugu aminohapetest, mis lähevad käiku kollageeni ja elastiini tootmiseks sidekoes. Neid leidub lahjas looma- ja kanalihas, läätsedes ja ubades. Või ja margariin asenda oliiviõliga. Joo ohtralt vett, et jääkaineid kehast väljutada.