Ploomid ergutavad ainevahetust, ploomimehu joomine aitab vererõhku alandada.Foto: MARI LUUD
Keha
12. juuni 2015, 17:13

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta maikuu Tervis Plussis.

Kolesterool korda! (5)

Taimed võivad liigse kolesterooli teket ära hoida ja aidata halba kolesterooli välja viia. Appi tulevad vaarikad, küüslauk, kaer, astelpajumarjad ning takja- ja võilillejuured.

Kolesterool on inimesele vajalik lipiid ehk rasv, millel on organismis mitmeid ülesandeid. See peab kaitsma veresoonte seinu kulumise eest, seda on vaja sapphapete ja suguhormoonide moodustamiseks. Kui maksa ja sapipõie töö on häiritud, satub kolesterooli verre liiga palju ja see võib ladestuda kõõlustes, nahas ja arterite seintel.

Head kolesterooli kasutatakse sapphapete sünteesiks ja eritatakse soolestikku ning selle hulga suurenemine veres toetab südame tervist.

Ravimtaimede abil saab ülearuse kolesterooli teket ära hoida, selleks sobivad takja- ja võilillejuured, paiselehed, astelpajumarjad, kaer, küüslauk ja vaarikad. Taimed aitavad ka liigset kolesterooli välja viia ja lagundada – selleks võib kasutada Hiina sidrunväändiku marju, kuldjuurt, naistepuna, pohli, tee- ja kortslehte.

Kanep

Vaid peotäis kanepiseemneid annab täiskasvanule päevaks vajaliku minimaalse toitainete koguse ning kaheks nädalaks kõik vajalikud asendamatud proteiinid, õlid ja toitekiud. See võimas taim on olnud ka surematuse ja armastuse eliksiiri koostises.

Kanep (Cannabis sativa) soodustab ajuvereringet ja ajukoore tegevust, leevendab hingamisteede haigusi, toimib põletikuvastaselt, alandab kolesteroolitaset, toetab immuunsüsteemi ja parandab vere koostist. Mikserda kanepilehed veega ja joo seda mehu organismi mineraalainevaru täiendamiseks. Joo kanepileheteed maksa puhastamiseks. Kasuta kanepiseemneid saia, karaski ja leivataina valmistamisel.

Roosilõhnaline kuldjuur

Kuldjuur toimib ergutavalt, tõstab vererõhku, parandab töövõimet ja organismi vastupanuvõimet ning annab energiat. Võta kuldjuuretinktuuri pärast ägedate ja krooniliste haiguste põdemist. Joo kõrge kolesteroolitaseme korral kuldjuureteed.

Otsustasin ise selle taime mõju proovida. Alustasin tinktuuri võtmist mõne tilga kaupa iga päev. Ja juba mõne päeva möödudes märkasin enda juures erakordset vaimset aktiivsust ja tegemislusti.

Võtsin mitu asja korraga ette ja suutsin need ka edukalt lõpuni viia, tundmata seejuures vähimatki väsimust. Isegi kui keha tundus väsinud, oli vaim ikkagi ergas ja aktiivne. Ainevahetus töötas laitmatult.

Tatar

Tatar peatab verejooksu, alandab vererõhku, reguleerib ainevahetust, parandab lihaste toonust, lahtistab röga, toimib vähirakkude arenemise vastu. Idanda eestimaist tatrakruupi ja söö idandeid immuunsüsteemi toetamiseks ja vereloome parandamiseks.

Tatrapuder sobib jõu saamiseks ja tugevate lihaste kasvatamiseks. Söö eestimaist kergelt röstitud tatrakruupi põletikest jagusaamiseks ja kolesteroolitaseme alandamiseks.

Ploom

Ploom ergutab ainevahetust, sh rasvade oma. Joo ploomilehtedest teed seedetegevuse ergutamiseks, samuti organismi puhastamiseks ladestunud sooladest ja kusihappest. Söö ploome pärast rasvase söögiga liialdamist või siis, kui kõht on kinni. Joo ploomimehu kõrge vererõhu alandamiseks.