Video: Mari Luud
Lapsed
9. juuni 2015, 18:59

ÕHTULEHE VIDEO | Millal saab arvuti kasutamisest sõltuvus? (1)

Kui sinul või sinu lapsel on internetist, sotsiaalmeediast ja arvutimängudest tingitud kinnismõtted ja arvutist eemaldumine tekitab tohutut ärritust ja närvilisust, on tegemist tõsise internetisõltuvusega.

Tervise Arengu Instituudi teadur ja internetisõltuvuse projekti "Digilaps" põhitäitja Kätlin Konstabel räägib, et internetisõltuvusel on väga lihtsad tunnused, milleks on internetist, sotsiaalmeediast ja arvutimängudest saanud kinnismõtted. Nendest tegevustest võõrutusel tekib aga meeletu ärritustunne.

Konstabeli sõnul on võimalik sõltuvust tuvastada, kui internetivõrgus käimise eesmärgiks on eelkõige soov põgeneda reaalse elu probleemide eest ja tekitada endale niimoodi häid emotsioone. 

"Äratundmise moment on ka see, kui tegevus viib igal tasemel - näiteks koolis, kodus, sõprade ja lähedastega suheldes - probleemideni: valetatakse, varjatakse jne."

Konstabel soovitab enne ahvatlevate digividinate soetamist esmalt analüüsida kodust õhkkonda ja lapse käitumismustrit.

Juhul, kui on tegemist väga impulsiivse ja allumatu lapsega, kellel on raske enda käitumist kontrolli all hoida ja reguleerida, tasuks sügavalt enne läbi mõelda uue seadme mõttekus.

Teine variant: tuleks arendada ja parandada oma vanemlikke oskusi.

"Eestis pakutakse neid võimalusi päris palju," sõnab Konstabel.

Laste internetisõltuvuse projekti "Digilaps" raames küsitleti ligi 2000 Eesti koolilast ja nende vanemat, keskendudes nii arvuti kasutamise harjumustele kui sellega seonduvate teguritele.

Projekti algatamise põhjuseks toob Konstabel välja asjaolu, et interneti kiire muutuvuse tõttu ei ole enam võimalik kasutada vanu uuringuid, seda näiteks nutitelefonide tõttu, kuna need on just tulnud. Teise põhjusena tahetakse näha, kas liigse internetikasutuse probleem on ajas muutunud.

"Uurime samu lapsi praegu ja mõni aeg hiljem. Lisaks on huvitav see ka, et mis lisaks internetile ja arvutikasutusele lapse elus toimub - millised on tema kodused suhted, mis toimub koolis ja milline on tema tervis. Kui on probleem, siis on lihtsam planeerida mingeid sekkumisi või abivõimalusi," räägib Konstabel.