Laboritehnika abil tehtud foto ühe kaheksa aastase poisi kätelt leitud bakteritest.Foto: Cabrillo College (Facebook)
Keha
10. juuni 2015, 11:13

ŠOKEERIV FOTO: kui palju baktereid on 8-aastase lapse käel? (7)

Kui keegi iganes peaks vajama põhjendusi, miks käsi pesta, võib talle rahuliku südamega näidata seda laboritehnika abil tehtud pilti kaheksa-aastase poisi käest.

Tahsa Sturm töötab mikrobioloogia laboris tehnikuna ning otsustas oma poja abil näidata, et mikroobid varitsevad meid kõikjal, kirjutab Today Health. Tasha 8-aastane poeg asus emale vabatahtlikult appi.

Esmalt mängis poiss väljas ning siis surus käe steriilsele agarplaadile, mida kasutatakse laboris bakterite kasvatamiseks. Sturm lasi plaadil seista päevakese kehatemperatuuril ning ülejäänud aja toatemperatuuril. Pildi tegemise hetkeks olid bakterid saanud kasvada nädalakese. Mida poeg pildist arvas? "See on lahe!" vahendab ema poja sõnu.

Käe alumises paremas nurgas olevat valge ringi pakub laboris töötav Sturm olevat Bacilluse nimelise bakteri, valged laigud võivad olla Staphylococcuse bakterid ning kollased ja oranžid laigud pärmiseened.

Sturmi sõnul pole sellises ehmatavas bakteritekoguses tegelikult midagi erilist, sest nahk kaitsebki organismi kõikvõimalike pisilaste eest ning immuunsüsteem muutub nendega kokku puutudes järjest tugevamaks. Sturm usub teooriat, mille kohaselt liiga steriilses keskkonnas kasvanud laste immuunsüsteem nõrgeneb ning nad muutuvad allergiatele vastuvõtlikumaks.

Kuid isegi Sturmi lapsed pesevad pärast seda katset enne sööki hoolikamalt oma käsi, sest see on põhilisim hügieeninõue kaitsmaks end ebameeldivate tõbede eest.