Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
11. juuni 2015, 11:25

Kolmandik eestlastest ei tarbi igapäevaselt piisavalt kiudainerikkaid toitaineid (2)

Baltimaades läbi viidud küsitluse tulemuste põhjal selgus, et hoolimata kiudainete tähtsuse teadlikkusest, ei tarbi kolmandik ehk 33% eestlastest igapäevaselt piisavalt kiudaineid.

Samast uuringust selgus veel, et 75% Balti riikide elanikest on siiski teadlikud kiudainete tähtsusest.

Herbalife'i teadusnõukogu eksperdi ja toitumisteadlase Alexander Martinchuki sõnul põhjustab kiudainete mitte tarbimine lisakilode tekkimist, ülekaalu ja rasvumist, kuid ka teisi terviseprobleeme.

"Head teadmised kiudainete tähtsusest on tegelikult suur samm tervisliku eluviisi poole. Kiudainete tarbimine toob kaasa palju positiivseid tulemusi nii tervisele kui ka kogu kehale - see aitab kontrollida suhkrutaset organismis, säilitada tervet nahka, on olulisel kohal kaalulangetamise protsessis ja vähendab ka sapikivide ja neerukivide tekkeriske. Kahjuks, aga tänapäeva kiire elutempo juures suureneb trend, kus inimesed küll teavitavad ennast kiudainete tähtsusest, kuid ei vii seda ellu," tõdes Martinchuk. Inimese organism vajab päevas olenevalt kehakaalust umbes 25 grammi kiudaineid.

Martinchuki sõnul on kiudaineid vaja ka tõhusaks ja ohutuks kaalulangetamiseks. Ilmselt seetõttu arvavad 28% eestlastest ekslikult, et kiudained aitavad lagundada rasvu.

"Inimesed ajavad sageli segi kaks aspekti – rasvade lagundamise ja kehakaalu jälgimise. Kiudained ei lagunda rasvu, need aitavad kehakaalu kontrolli all hoida. Kiudainerikaste toiduainete tarbimisel tekib organismis täiskõhutunne pikemaks ajaks, mistõttu ei teki vajadust tihedalt süüa," selgitas Martinchuk.

Herbalife online uuring viidi Baltimaades läbi 2015. aasta maikuus, selles osales 1516 18-64 aastast inimest.