Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
11. juuni 2015, 15:13

Personaalmeditsiin võimaldaks juba täna täpsemat ennetust ja ravi (2)

Täna arutatakse Tallinnas toimuval konverentsil, missugused praktilised võimalused tervishoiule on avanemas seoses personaalmeditsiini kiirete arengutega.

Personaalmeditsiin aitab leida igale inimesele võimalikult individuaalse ennetus- või raviplaani, analüüsides inimese geeniandmeid koos keskkonna-, tervisekäitumise ja tavapäraste haigusandmetega. Esmakordselt tutvustavad konverentsil tippeksperdid nii Eestist kui ka mujalt maailmast arendusi, mida on juba täna võimalik igapäevases arstitöös kasutada.

Tervise- ja tööministri Rannar Vassiljevi sõnul on Eesti hea näide, kuidas saame erinevate osapoolte koostöös tervishoius uuenduslikke võimalusi kasutusele võtta. „Individuaalne lähenemine toetab laiemaid eesmärke tervishoius, kus on olulisel kohal patsiendikesksus, ennetus, ravikvaliteet ning kuluefektiivsus," ütles minister. „Personaalmeditsiini projektis saavad kokku nii meie e-lahendused kui meditsiini innovatsioonid, et pakkuda uusi võimalusi haiguste ennetamiseks ja raviks," lisas Vassiljev.

Konverentsil tutvustatakse igapäevases arstitöös rakendatud personaalmeditsiinilisi lahendusi ning sellealaseid edusamme südame-veresoonkonna haiguste, vähkkasvajate ning diabeedi ravimisel.

„Praktikas annab personaalmeditsiin arsti ja patsiendi käsutusse täiustatud otsusetoe tööriistad koos tegevusjuhistega, mis aitab oluliselt täpsemini keskenduda tulevikuriskide juhtimisele, mitte tagajärgede likvideerimisele," selgitas sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo. „Personaliseeritus tähendab seda, et soovitusi andes või terviseriske hinnates tegeletakse patsiendiga individuaalselt, mitte üldise keskmise ravisoovituse järgi. E-tervise võimalusi iga inimese individuaalsete tervise- ja geeniandmete analüüsiks rakendatakse olemasoleva meditsiiniteadmise taustal. Ennetustegevuste planeerimisel, näiteks diabeediga seoses, tuleks enam tähelepanu pöörata eeskätt kõrgenenud päriliku riskiga inimestele. Ühe ja sama haiguse ravi erineb samuti geneetilistest eripäradest sõltuvalt. Ka patsiendi roll kasvab, sest inimene ise saab oma eluviisi korrigeerida just oma individuaalseid riske ja eelistusi arvestades," lisas Aaviksoo.