Foto: ALDO LUUD
Tarbija
11. juuni 2015, 15:00

Huuletubakas - mida võib ja mis on keelatud? (3)

Eestis kättesaamatu, ent Rootsi laevadel müügil oleva huuletubaka tarvitamist ja käitlemist piiravad seadused on rahvale jäänud suuremal osal müsteeriumiks. Näiteks ringleb legend, et huuletubaka karbi restoranis lauale asetamine on seadusega karistatav. Kas nii on ka tegelikult?

Huuletubakas, rootsikeelse nime all "snus", on populaarne ka Eestis - eelkõige selle näilise diskreetsuse tõttu, sest huuletubaka kasutamisest ei eritu kirbet tubakasuitsu lõhna. Olenemata toote populaarsusest eestlaste hulgas, on siiski jäänud ebaselgeks huuletubaka kasutamist ja käitlemist puudutavad seadused.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Mailin Aasmäe sõnul ei ole huuletubaka omamises midagi karistatavat ja avalikus kohas nähtavale asetatud tubakakarp põhjust trahvimiseks ei anna.

Küll on aga keelatud huuletubaka käitlemine. See tähendab, et huuletubakat ei ole lubatud toota, sellega kaubelda, ladustada või edasi toimetada kaubanduslikul eesmärgil või koguses.

Füüsilisel isikul on lubatud tuua teisest Euroopa Liidu liikmesriigist liikuvas pagasis mitteärilisel eesmärgil 10 pakendit, mille ühes pakis ei tohi olla toodet rohkem kui 50 grammi. Lubatud on tuua ka üks pakend mõnest kolmandast riigist.

Alaealistel isikutel on toote omamine keelatud, samamoodi on karistatav ka olukord, mil täiskasvanud isik talle toodet pakub.

Huuletubakat toodetakse ja tarbitakse peamiselt Rootsis ja Norras. Euroopa Liidu liikmesriikidel on selle müük keelatud - erandiks on Rootsi, mille puhul on tegemist osaga Rootsi rahvuslikust pärandist.

Olenemata, et huuletubakas ei riku kopse, sisaldab see siiski sõltuvusttekitavat nikotiini, 28 vähki põhjustavat ainet ja ligi 2000 keemilist ühendit.