Foto: SILLE ANNUK
Lapsed
13. juuni 2015, 14:10

Koolitatud lapsehoidja naljalt tööta ei jää (2)

Tartu tervishoiukõrgkoolis on lapsehoidjaid varemgi koolitatud, varasema õppekavaga võrreldes pööratakse nüüd suuremat tähelepanu erilise ja erivajadusega lapse ­hoidmisele ja arendamisele.

«Lapsehoidja erialal õppides kujunevad teadmised, oskused ja hoiakud, mis aitavad last igapäevastes tegevustes tema isikupärast lähtuvalt toetada ja arendada,» võttis Tartu tervishoiukõrgkooli kutseõppekavade juht Tiina Uusma lühidalt kokku, miks tasuks tulla lapsehoidjaks õppima. Ta ütles, et üheaastase tasuta kutseõppeaja jooksul on puudutatakse lapse arengu kõrval muu hulgas hügieeni, terviseedenduse põhimõtteid ja esmaabi.

Oodatud on kõik, kel huvi

Uusma sõnul on lapsehoidjaks õppima oodatud kõik, kellel jaksu ja kannatust mudilastega askeldada ning huvi teada saada, kuidas seda targalt teha. Lapsehoidjate kutseõpet on Tartu tervishoiukõrgkoolis antud varemgi, vahepeal õppekava aga suleti.

«Võrreldes varasema õppekavaga pööratakse nüüd suuremat tähelepanu erilise ja erivajadusega lapse hoidmisele ja arendamisele – et lapsehoidja oleks oma töös tõesti valmis arvestama hoolealuse individuaalsusega,» märkis Uusma.

Tartu abilinnapea Tiia Teppan nentis, et Tartus on näiteks munitsipaallastehoidudes selle õppeaasta lõpuks kohad juba 308 lapsele ja seetõttu on lapsehoidjate kutseõpe siin täiesti omal kohal.

«Teisalt soovime lähiaastatel Tartus piloteerida ka munitsipaallasteaedades ühe õpetaja süsteemi: rühmas tegutseb üks õpetaja ja kaks assistenti,» viitas ta, et assistentideks olekski siis oodatud vastava ettevalmistusega, teiste hulgas ka kutseharidusega lapsehoidjad.

Kutseõppe läbinud lapsehoidjaid vajavad ka eralasteaiad ja -hoiud, tõdes Teppan ja ütles, et erialase hariduse saanud hoidjad on kõige olulisemaks usalduse tekitajateks lastevanemate hulgas.

Eelmisel aastal alustas lapsehoidjate koolitamisega ka Tallinna tervishoiukõrgkool, kus õpe ongi suunatud erivajadustega laste hoidmisele. Kooli kutseõppe osakonna juhataja Piret Tamme sõnul on õppijate hulgas nii äsja gümnaasiumi lõpetanuid kui ka juba lapsehoiuteenust pakkuvaid ja lasteaias töötavaid inimesi.

Kuigi õppekava on alles väga uus, on õppurid olnud tema kinnitusel igati asjalikud: muu hulgas korraldati näiteks koos õpetajatega heategevuslik laat, kus koguti vajalikke asju Viljandi Jaagu lasteaed-algkoolis õppivatele erivajadustega lastele.

Teppan ütles, et lapsehoidja kutseõppe läbimine loob head eeldused õpingute jätkamiseks mõnel teisel pedagoogikaala õppekaval, näiteks saab edasi õppida alushariduse pedagoogiks.