Et jääks aega ka jaanipidu nautida, on mõistlik toidu ja joogiga piiri pidada.Foto: TIINA KÕRTSINI
Uudised
22. juuni 2014, 10:23

Apteeker soovitab: 7 nõuannet jaanipäevaks

Jaanipäeva eel on toidupood nagu sipelgapesa, kus on vaevu ruumi astuda ja ringi vaadata. Inimesi on palju ja kõigi kärud on täis kuhjatud šašlõkki ja grillvorste, aga ka alkoholi – õllest viinani. Paraku manustatakse kogu see toidu- ja joogikogus lühikese ajavahemiku jooksul, kuid meie organism pole sellise ühekordse üledoosiga harjunud ning hakkab protesteerima.

Keha tagasiside võib väljenduda kõhuprobleemides, halvas enesetundes või peavalus.

BENU Tõrva Keskapteegi proviisor Virge Sokk annab nõu, kuidas jaaniajast parim võtta ning seejuures rõõmus meel, sale piht ja selge silmavaade säilitada.

Osta toitu ja jooki mõõdutundega – jaanipäeval ei vaja sa ise, su pere ega sõbrad korraga kahe nädala toidunormi. Jaanipäeva laud peab olema rikkalik, aga see ei tähenda, et sealt peaks leidma kõike alates hapukapsast ja kartulisalatist ning lõpetades vahuveini ja viinaga. Arvesta, et paljud toidud ja alkohoolsed joogid ei sobi omavahel kokku ning põhjustavad kõhugaase, südameläikimist ning kõhulahtisust.

Joo palju vett, mis tagab mõnusa enesetunde, hoiab vedelikupuuduse eest ning ennetab purju jäämist ja pohmelli. Mida rohkem on meie organismis vett, seda aeglasemalt jääme purju.

Ära mine jaanitulele tühja kõhuga. Söö korralik lõunasöök või võta enne pika laua taha minekut kerge oode. Suure näljaga tekib soov kõike proovida ning kaob mõõdutunne õigel hetkel lõpetamiseks. Mõõdukalt täis kõht on oluline ka enne esimest pokaali alkoholi, sest tühi kõht soodustab kiiremini alkoholimürgistuse teket.

Ära tarbi korraga toitu ja jooki, mis omavahel ei sobi. Enamik inimesi saab koorega kartulisalati , marineeritud seente ja vahuveini koostarbimisel parimal juhul vaid kõhugaasid, halvemal juhul kõhulahtisuse.

Ole ettevaatlik sulle tundmatute jookidega, olgu selleks siis bool või kannujook, kus võib olla nii vahuveini kui erinevaid kangeid napse. Eelista tuttavat jooki ja ära tarbi erinevaid marke segamini.

Ära võta koos alkoholiga tugevatoimelisi valuvaigisteid, see on kahjuks väga levinud, kuid tervisele ohtlik. Kui tarvis, siis võib võtta enne magamaminekut ühe veeslahustuva aspiriini koos c-vitamiiniga, mis vedeldab verd ja aitab organismil mürkidega toime tulla.

Kui soovid, et jaaniõhtu järgsel päeval oleks hea enesetunne, siis maga piisavalt ning tarbi peojärgsel päeval b- ning c-vitamiinirohkeid toite ja jooke. Kindlasti ei tohi pohmelli ravida hommikunapsu või spordi tegemisega, mõlemaga teed tervisele hoopis karuteene.