Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
16. juuni 2015, 14:14

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta maikuu Tervis Plussis.

Mis juhtub, kui… langeda koomasse? (5)

Ehkki sõna "kooma" pärineb kreekakeelsest sõnast koma, tähendades sügavat und, ei ole see siiski nii ohutu seisund, nagu nimetus ütleb. Teatud olukordades võib kooma olla küll ainuke võimalus paraneda, teisalt võib see osutuda aga saatuslikuks.

Kooma on…

…teadvusetuse seisund, millest ei ole võimalik inimest välja tuua ei kõva hääle ega valuimpulssidega. Pindmises koomas võib inimene vastata valuärritustele liigutustega, kuid ta ei ava silmi ega ole võimeline suhtlema ümbritseva keskkonnaga. Sügavas koomas inimene ei reageeri ka valule. Koomas inimene on elus, ent vajab eksisteerimiseks meditsiini abi. Näiteks on sageli probleemiks hingamisteede sulgus ja hingamise lakkamine, mistõttu on vajalik kunstlik hingamistee ja hingamisaparaadi tugi.

Kooma põhjusi...

on mitmeid, kuid kõiki neid iseloomustab see, et tekib kas otsene kahjustus ajusubstantsis või ajufunktsioon pidurdub toksilis-metaboolse häire tõttu. Nii võib kooma tekke põhjuseks olla raske ajutrauma, insult, kestev epileptiline hoog, aju- või ajukelmepõletik, aga ka hüpo- või hüperglükeemia, elektrolüütide tasakaalu häired, mürgistus, hapnikuvaegus, maksapuudulikkus.

Kooma võib kesta...

mõnest tunnist kuni aastateni, kuid harva kauem kui mõned nädalad kuni kuu. Maailmas on muidugi näiteid ka ülipika koomas oleku kohta, näiteks väidetavalt veetis ameeriklanna Edwarda O’Bara ­42 aastat diabeetilises koomas, enne kui ta 59aastasena suri, poolakast raudteetööline Jan Grzebski, kel oli 5sentimeetrine ajukasvaja, aga toibus pärast 19 aastat koomas olekut.

Kunstlik kooma

Teatud juhtudel võidakse haiglas kooma esile kutsuda kunstlikult, et vigastatud ajule paranemiseks aega ja puhkust anda. Selleks manustatakse ravimeid, mis hoiavad inimese sügavas unelaadses seisundis. Sõltuvalt ravimite kogusest võivad kunstlikus koomas oleval inimesel puududa kõik refleksid ning igasugune reaktsioon välisärritustele. Kõige sagedamini viiakse inimene kunstlikku koomasse ajutrauma korral. Samuti võidakse kunstlikku koomat kasutada näiteks ajuverevalanduse või kestva epileptilise hoo korral. Kunstliku kooma kestus sõltub konkreetsest vigastusest ning reageeringust ravile.

Pikalt kunstlikus koomas hoitud inimese koomast väljatoomise aeg sõltub sellest, milliseid ravimeid on kasutatud ja kas nad on organismis kuhjunud, milline oli haigus ja selle kulg. Paraku ei pruugi ka kunstlikust koomast kõik inimesed selge mõistusega välja tulla, kui nende aju on enne kahjustada saanud.

Taastumine ja tagajärjed

Prognoos sõltub kooma põhjusest, raskusest, kestusest ning ajukahjustuse ulatusest. Inimene võib koomast täielikult paraneda, kuid võivad jääda ka füüsiline või vaimne puue või mõlemad. Koomast paranetakse järk-järgult: inimesel tekib välismaailmaga parem kontakt, ta suudab järjest rohkem aru saada ja ennast teistele arusaadavaks teha. Paraku ei parane kõik koomas inimesed täielikult ning kooma võib lõppeda ka surmaga.

Vegetatiivne seisund

Pärast koomaperioodi teadvusseisund kas paraneb või tekib vegetatiivne seisund. Vegetatiivses seisundis inimesel on hävinud kõrgem ajutegevus, tal puuduvad kognitiivsed funktsioonid, kuid tal on küllaltki stabiilselt säilinud autonoomsed funktsioonid, nagu hingamine ja südametegevus, ta on ärkvel ning tal on säilinud öö ja päeva rütm.

Neil võib esineda spontaanseid liigutusi, nad võivad reageerida välisstiimulitele grimassitades ja naeratades ning isegi nutta. Seetõttu võib jääda mulje, et inimene on paranemas. Tegelikult ei ole vegetatiivses seisundis inimesed võimelised korraldusi täitma ega rääkima, nende kognitiivne võimekus on hävinud.

Vegetatiivses seisundis võib inimene viibida aastaid, isegi aastakümneid. Kuna tegemist on voodi­haigetega, ohustavad neid peamiselt infektsioonid, nagu kopsupõletik või uroinfektsioon. Infektsioon ongi selles seisundis inimeste peamine surmapõhjus.

Konsulteeris: Tartu Ülikooli kliinikumi anestesioloogia ja
intensiivravi kliiniku neurointensiivravi osakonna juhataja Veronika Reinhard.