Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
19. juuni 2015, 15:36

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta maikuu Tervis Plussis.

Mis on näonärvihalvatus?

Miks tekib? Näonärvihalvatuse ehk Belli pareesi täpne tekkepõhjus jääb sageli teadmata, seda seostatakse näiteks viirusinfektsioonide ja külmetusega. Haigestutakse enim kevaditi ja sügiseti, naised ja mehed võrdselt, sagedamini tabab haigus just nooremaid inimesi vanuses 15–45.

Haigusnähud. Näonärvihalvatuse korral kujuneb 72 tunni jooksul välja ühe näopoole miimiliste lihaste halvatus. Halvatuse raskusaste võib varieeruda vaevumärgatavast kuni täieliku halvatuseni, mille korral ei suuda inimene tahtlikult oma miimilisi lihaseid aktiveerida. Raskendatud on kulmu kergitamine, silma sulgemine, nina kirtsutamine, hammaste paljastamine ja suu viimine vilistamisasendisse, samuti võib nõrgenenud olla pilgutusrefleks, esineda võib kulmu ja ülalau allavajumist, maitsetundlikkuse häireid ja ülikuulmiserksust.

Füsioteraapia eesmärk Belli pareesi korral on taastada näonärvi ja näo miimiliste lihaste funktsioon, parandada näopoolte sümmeetriat, ära hoida haige näopoole miimiliste lihaste inaktiivsusest tingitud komplikatsioone, terve näopoole üliaktiivsust ja näo sünkineese ehk tahtmatuid kaasliigutusi. Näonärvihalvatuse korral määrab perearst või neuroloog ka ravimeid.

Halvatusest taastumine võib aega võtta kuni aasta, kiiremini taastuvad nooremad ja need, kel ühe näopoole halvatus polnud täielik. Haigestunutest 80% paraneb spontaanselt ja täielikult kolme kuuga, 15%-l võib jääda osaline närvikahjustus ja miimiliste lihaste funktsiooni nõrkus, 5%-l haigestunutest jääb püsima ulatuslik neuroloogiline defitsiit. Läbipõdemine haiguse vastu immuunsust ei anna, ligikaudu 10%-l tekib Belli parees uuesti.

Ilmar oli väga eeskujulik patsient: motiveeritud, kuulas nõuandeid ja sooritas usinasti vajalikke harjutusi. Kuigi esimeste kuude jooksul toimus seisundis märkimisväärne positiivne pööre, võttis haigusest paranemine aega ligi pool aastat. Näonärvihalvatuse korral on heaks ravijaks ka aeg, kuid tüsistuste ärahoidmisel, miimiliste lihaste jõudluse parandamisel ja näo sümmeetrilisuse soodustamisel on füsioteraapial oluline roll.