Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
21. juuni 2015, 13:17

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta maikuu Tervis Plussis.

Vabane halbadest harjumustest! (1)

Mis põhjusel ka kehvad harjumused end külge on haakinud, tasub võtta vastu otsus ja neist vabaneda. Suitsetad? Närid küüsi? Norskad? Oled magusasõltlane? Kui oma tahtest jääb väheks, võta appi vahendid apteegist.

Nikotiinisõltuvus

Suitsetamine on tugev sõltuvus – sõltuvusse jäädakse nii tegevusest kui ka nikotiinist. Kui soov tubakast loobumiseks või suitsetamise piiramiseks on olemas, aga tahtejõust jääb väheks, aitavad nikotiini sisaldavad plaastrid, närimiskummid ja pastillid.

Nikotiinasendusravi puhul imendub nikotiin vereringesse ja tagab organismis püsiva nikotiinisisalduse, mis on üldiselt väiksem sellest, mis tekib suitsetamisel. Kasutades nikotiinasendusravi, on ärajäämanähtusid ja suitsetamistungi vähem. Ka tulemused on pikaajalisemad ja edukamad.

Nikotiini sisaldavate ravimite annus ja vorm on erinevad. Alustuseks tuleks teha kindlaks, missugune on nikotiini­sõltuvuse tase, selle alusel saab valida sobiva toote ja annuse. Ravi alustatakse suurema annusega, aste-astmelt kahandatakse nikotiinikogust. Plaastrid tuleb paigaldada iga päev erinevasse kohta, närimiskumm ja pastillid sobivad ootamatu suitsunälja vähendamiseks.

Norskamine

Sagedamini tekitab norskamist kurgulae pehmete kudede vibreerimine. Norskamisvastased tooted sisaldavad looduslikke ekstrakte, mis aitavad niisutada ja tugevdada kurgulae pehmenenud kudesid ning vähendavad nende vibreerimist. Pärast norskamisvastaste spreide manustamist ei tohi süüa ega juua.

Näritud küüned

Küüsi närivad sagedamini lapsed, aga see harjumus võib tekkida ka täiskasvanutel seoses stressi ja ärevusega. Harjumus võib jääda püsima ka siis, kui selle põhjused on möödunud. Lisaks vanarahva õpetusele määrida küüntele sinepit vm on olemas ka spetsiaalsed kibedamaitselised kreemid ja küüntele kantavad läbipaistvad lakid.

Kreemitada ja hooldada tuleks ka küüneümbruse nahka. Selle seisu­korda parandab naha määrimine õliga, milles sisalduvad A- ja E-vitamiin. A-vitamiin kaitseb nahka ning säilitab küünte tervise. Selleks võib purustada ka suukaudseks tarvitamiseks mõeldud õlikapsleid, mis sisaldavad väikeses koguses õli. Kiireks esmaabiks või väga lõhenenud naha korral võib samale protseduurile lisaks panna ööseks kätte puuvillased kindad.

Täitmatu kõht ja magusaisu

Magusaisu taltsutamiseks võib abi olla kroomitablettide võtmisest – kroom aitab stabiliseerida vere suhkrutaset. Leidub ka mitmesuguseid aineid, mis paisudes täidavad mao – nii tekib täiskõhutunne ning väheneb söögiisu. Üks selline on glükomannaan. Puu- ja köögiviljades leiduvad glükomannaan ja kiudained parandavad soolte tööd ja motoorikat, aitavad vältida kõhukinnisust ning tekitavad rutem täis­kõhutunde.

On täheldatud, et näljatunnet söögi­kordade vahel ja liigset isu aitab kontrollida maitseainena tuntud safrani ekstrakt. Täiskõhutunnet tekitab ka spirulinavetikas, mis võib samuti isu piirata. Samuti varustab ta organismi vajalike mineraal- ja valkainetega. Aga ära unusta, et toidu­lisandid ei asenda kunagi mitmekesist toitumist ja tervislikku eluviisi.

Ära suitseta!

1. NIQUITIN TDP 21 mg/24 h (7 tk). Transdermaalne nikotiini sisaldav 24 tunni plaaster. 

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Vaevuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

2. NICORETTE INVISIPATCH TDP 15 mg/16 h (7 tk). Nikotiini sisaldav 16 tunni plaaster. 

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Vaevuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

Vabane magusaisust!

3. TABLETID KELASIN CR (100 tk). Kroomi sisaldav toidu­lisand. 

4. TABLETID SAFRIN (60 tk). Safraniekstrakti ja koliiniga toidulisand normaalse kehakaalu säilitamiseks. 

5. TABLETID BIO-CHROMIUM (30 tk). Kroomi sisaldav toidu­lisand. 

Rahulikku und!

6. NORSKAMISVASTANE SPREI PURANOX (75 ml). Norskamisvastane sprei­süsteem looduslike ekstraktide põhjal. 

7. AEROSOOL MEDISNORE 50 ml (250 doosi). Looduslik norskamisvastane aerosool. 

Korras küüned

8. KÜÜNTE NÄRIMISE ­VASTANE LAKK TITANIA (10 ml). Kibeda maitsega lakk küüntele.

9. CAPIVIT A+E FORTE SYSTEM CAPS (30 tk). Toidulisand A- ja E-vitamiini vajaduse korral.