Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
15. juuni 2015, 16:55

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta maikuu Tervis Plussis.

Et tüliõun ei kasvaks - kuidas leida lahendus kriisile?

Kui paarisuhtes on probleem, mis vajab lahtirääkimist ja lahendamist, on võtmeküsimus, kuidas seda jutuks võtta, nii et tüliõun ei kasvaks suuremaks. Suhteterapeut Sille Jõgeva annab nõu.

1. Küsi partnerilt, millal tal on aega probleemist rääkida. Inimene ei talu hästi ootamatusi. Kui probleemist ette hoiatamata kõnelema hakata, võtab partner kohe kaitsepositsiooni ja kriisi lahendamine on ette läbi kukkunud.

2. Palu mure lahendamisel partnerilt abi. Ära püüa partnerit muuta ega võta ründepositsiooni. Väljenda muret ühise probleemi pärast.

3. Võtke rääkimiseks aega. Kui kodus on lapsed ja palju lärmi või muid segajaid, siis peaks leidma muu koha, kus saate teineteisele keskenduda. Probleemide lahendamine teiste tegevuste kõrvalt ei tee head.

4. Kuulake teineteist lõpuni. Kui üks partneritest tunneb, et teda ei kuulata, tekib kergesti tunne, et tema jutt pole oluline, ta ise pole oluline ja ka suhe pole oluline.

5. Räägi vaid enda eest – mida tunned ja arvad. Jäta partnerile ruumi tema arvamuse jaoks. Väga palju halba teevad üldistused, kuidas asjad suhetes tegelikult käivad.

6. Uuri, kas sinust saadi aru. Et säiliks omavaheline kontakt ja oleks tunne, et teine mõistab, võiks vahepeal rahulikult küsida, kuidas paariline sinust aru sai. Me vajame, et meid mõistetakse.

7. Lase ka partneril rääkida. Kui rääkija on kogenud, et teda mõistetakse, peaks andma sõna ka teisele poolele – kuidas tema probleemi näeb.

8. Olge teineteisega lugupidavad. Kui on oht, et paar teeb omaette rääkides asja hullemaks, peaks leidma terapeudi, kes oskaks probleemidest kõnelemist suunata.