Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
21. juuni 2015, 16:41

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta maikuu Tervis Plussis.

Tiibeti tarkustega terviseni

"Mõtlemine ja suhtumised loovad meie maailma ja elukvaliteedi, aga ka tervise ja haigused," usub Tiibeti traditsioonilise meditsiini terapeut ja rahvusvaheline Tiibeti kunye massaaži ja teraapiate õpetaja Anu Rootalu.

Tiibeti meditsiin vaatleb inimest kolmest komponendist (keha, kõne ehk energia ja meel) koosneva tervikuna. Tiibeti meditsiinifilosoofia järgi koosneb kõik – nii välisilm kui ka meie keha ja meel – viiest elemendist. Need on ruum, tuul, tuli, vesi ja maa. Viie elemendi tasakaal organismis tähendab head tervist, tasakaalutus märgib haigust. Tiibeti meditsiini eesmärk ongi nende viie elemendi tasakaalu säilitada ning vajadusel taastada.

Kui lääne meditsiin ei aita

“Järjest enam kohtan idamaa meditsiini puhul inimeste avatud meelt,” on Anu Rootalu rõõmus. “Kui varem tuldi mu juurde uudishimust või siis, kui tavameditsiin enam ei aidanud, on nüüd üha rohkem inimesi omaks võtnud looduslähedase mõtteviisi ja elustiili.”

Rootalu kogemuste põhjal on ka paljud arstid avatud ja otsivad iidsetest loodusmeditsiini tarkustest lahendusi. “Kui inimene oma probleemiga juba täiendmeditsiini poole pöördub, on ta vähemalt teoreetiliselt valmis oma eluviise muutma. Iseasi, kas see ka praktikas õnnestub. Vaja on tugevat motivatsiooni ja tahet ning ka lähedaste toetust.”

Tänapäeva inimesi vaevavad Anu Rootalu sõnul enim stress ja looduskauge eluviis, mis tekitavad keha energia­süsteemis pingeid ning avalduvad pikapeale organismi nõrgas kohas haigustena. “Palju hädasid tuleb sellest, kuidas me loodusega ümber käime.”

Anu Rootalu ütleb, et Tiibeti meditsiini õpetuste kohaselt oleneb inimese füüsise seisund tema mõtlemisest, suhtumistest ja hoiakutest: “Tiibeti meditsiin ütleb, et tervet inimest olemas ei ole, kuna meil kõigil on või võivad tekkida negatiivsed emotsioonid, mis on kõikide haigestumiste algpõhjuseks. Mõtlemine ja suhtumised loovad meie maailma ja elukvaliteedi, aga ka tervise ja haigused. Kui inimene näiteks kirurgia või mõne muu tavameditsiini meetodi abil oma raskest haigusest vabaneb, ent oma hoiakuid ei muuda, tuleb see häda varem või hiljem tagasi, sest põhjus jäi kõrvaldamata.”

Tiibeti meditsiinis on klassikaliselt neli lähenemist ravile ehk organismi tasakaalu taastamisele. Esimesed kaks on muudatuste tegemine sisseharjunud toitumises ja eluviisis.

“Pahatihti on meie tervisehädad põhjustatud sobimatust toitumisest või harjumustest,” nendib Anu Rootalu. “Me ei kuula enam oma keha, vaid loeme naisteajakirju või lähtume liikvel olevatest trendidest ja moodidest. Kui toitumine-käitumine taas paika saavad, kaovad paljud tervisehädad.”

Ravivõtted ja tervenemine

Kui sellest ei piisa, tulevad appi loodusravimid ja välispidised teraapiad, mida Tiibeti meditsiin üsna suurel hulgal pakub. “Mõni arst kasutab ka mantraravi, teeb amulette või viib vajadusel läbi rituaale. Samas on Tiibeti ravimitele ka juba mantrad peale loetud.”

Tervenemine sõltub väga paljudest asjaoludest, alates sellest, kui kaua on haigus kestnud.

“Järgmiseks oleneb terveks saamine energiasüsteemist,” jätkab Rootalu. “Teatud energiad reageerivad ravile kiirelt, mõned väga aeglaselt. Oluline on, kas patsient teeb koostööd ehk püüab ka ise oma mõtlemist ja emotsioone muuta ning tasakaalustada või loodab ainult välisele abile. Edasi tulevad mängu karmalised momendid ehk oma tegude viljad – vahel on haigus pealtnäha kerge, ent sellest lahti ei saa. Või vastupidi. Teinekord on teatud eluiga lihtsalt ammendunud. Sellega tuleks leppida ja edasi minna.”