Kanarbik rahustab, uinutab, ergutab kuseeritust, peatab verejooksu, parandab haavu, lahtistab röga.Foto: Heiko Kruusi
Meeled
18. juuni 2015, 17:21

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta maikuu Tervis Plussis.

Parimad nipid, et aju töötaks hästi

Kui soovime lisaks nooruslikule elunautimisele ka mõnusalt oma vanaduspäevi veeta, peame muu hulgas rahuldama ajurakkude kolm põhivajadust: nad tahavad süüa, juua ja puhata.

Välja lülitada me ajurakke ei saa, kuid hea lõõgastus muusika, meelisklemise ja looduse nautimisega on neile vägagi meeltmööda. Abi on ka targast toitumisest.

Kui teed ajutööd või on sul pikk vaimselt pingelisem periood, võib ajul vaja minna lisaletsitiini. Seda saab näiteks munakollasest, kaerast, datlitest, kalaõlist, seesamiõlist, avokaadost, kanepi­seemnetest.

Vastupidavuse parandamiseks ja organismile toonuse andmiseks on hea kuldjuure pojengi toonik. Sega 20 tilka kuldjuure- ja pojengijuure alkoholitõmmist veega ning võta toonikut 3 korda päevas 2 nädalat.

Hea tuju hormooni serotoniini tootmiseks (trüptofaani abil) on vaja süüa nõgest, seeni, päevalilleseemneid, mune, sparglit, tilli, porgandit, läätsi, kaera.

Närvisüsteemi ja ajutegevust toetavad veiste-südamerohi, harilik mailane, käbihein, männikasvud, münt (lahja münditee), palderjan, humal, kanarbik, pune, naistepuna, põdrakanep, angervaks, meliss, nurmenukk, salvei, kurgi­rohi, hobumadar.

Närvifunktsioone reguleerib magneesium: see mineraalaine on saadaval toidulisandina, aga seda leidub ka nõgeseseemnetes, päeva­lilleseemnetes, mandlites, toortatras, rohejahus (magneesium on klorofülli koostises ja tugevdab taimede rakukesta). Magneesiu­mi imendumist soodustavad kaltsium ja fosfor.

Krampide ja tõmbluste vastased taimed on hanijalg, kurereha, nurme­nukujuur, soolikarohi, veiste-südame­rohi, kummel, lõhnav kannike, köömned, kassikäpp.

Et aju puhkaks

Maga piisavalt pimedas ja täielikus vaikuses (linnas võid kasutada kõrva­troppe). Pimedust on vaja melatoniini tekkeks organismis.

Tee paar tundi enne magamaminekut nurmenuku-lavendliteed või männi­kasvu- kuusekasvu-kaseleheteed. Võta 1 tl teesegu tassi kuuma vee kohta, hoia 10 minutit, joo 1 tass vara õhtul.

Rahustuseks on head ka veiste-südame­rohi, kurereha, hiirekõrv, viirpuu, meliss alkoholitõmmisena: tarvita 20 tilka segatuna veega. Kasutusperiood võiks olla 21 päeva, paar korda päevas.

Metsamoori varasalvest sobivad enne magamaminekut rahunemiseks melissi lillevesi või rahustav unevesi, käbiheina või naistepuna energeetilised taimetilgad.

Humal

Humalal on rahustav, uinutav, kuseeritust ergutav, valuvaigistav ja krambivastane toime.

Kui oled ärritunud ega saa und, joo humalakäbidest teed.

Uinumisraskuste korral aitab ka kuivatatud humalakäbide kotike. Lisa sinna veel melissi- ja lavendliürti ning hoia padja kõrval. Kotikest nuusutades rahuned ja uinud mõnusalt.

Kannike

Kannike leevendab põletikku, vaigistab valu, rahustab, lahtistab ja alandab vererõhku.

Joo kannikeseteed mälu parandamiseks. Kannikesetee leevendab ka unetust ning rahustab meele­vapustuse korral.

Kui kõrvades kohiseb või pea pööritab, joo kannikese juuretõmmist.

Kanarbik

Kanarbik rahustab, uinutab, ergutab kuseeritust, peatab verejooksu, parandab haavu, lahtistab röga.

Kui sul ei tule und, joo kanarbikuteed: pane 1 tl kanarbikku tassi kuuma vee sisse, hoia 10 minutit ja joo, söö peale mett.

Veiste-südamerohi

Veiste-südamerohi on rahustav, krambivastane, leevendab põletikku, alandab vererõhku, korrastab seedimist, reguleerib südame kokkutõmbeid.

Kui vajad rahustust, valmista veiste-südamerohu teed: pane 1 tl ravimtaime tassi kuuma vee sisse, hoia 5 minutit ja joo. Sobib ka vererõhu langetami­seks ja südamerütmi korrastami­-seks.