Pilt on illustratiivneFoto: JUSTIN SULLIVAN
Keha
15. juuni 2015, 12:14

Vaktsiin võib kaitsta traumajärgse stressi eest

Immuunsüsteemi mõjutades saab leevendada ärevust ja hirmu. Esialgu küll hiirtel ja rottidel, kuid juba varsti loodetakse sama viisi proovida ka traumajärgse stressi all kannatavatel inimestel, vahendas Nature.

Depressiooni ja keha kaitsevõime vahelised seosed on bioloogidele ja arstidele teada juba mõnda aega. Näiteks on näidatud, et põletikuvastased ravimid leevendavad ka masendust.

Sõdurite uurimisel on selgunud, et neid, kelle veres on enne lahingusse minekut suurem hulk kindlat põletikuvastast valku või on see valk loomulikult aktiivsem, tekib traumajärgne stress  ja ärevushäire suurema tõenäosusega.

USA Colorado Boulderi ülikooli teadlased uurisid immuunsuse ja traumajärgse stressi seoseid hiirtel. Närilisi süstiti ühe mullas tavalise, kuid siiski erakordsete omadustega bakteriliigiga.

Nimelt on näidatud, et Mycobacterium vaccae nimeline mikroob võib inimesel leevendada stressi, kuna soodustab niinimetatud õnnehormoonide tootmist. Seejärel pandi loomad elama puuri koos endast suuremate ja vihasemate hiirtega.

Need hiired, kelle kehasse oli süstitud mikroobe, kaitsesid end tõhusamalt. Samuti jäi nende soolestiku bakterikooslus normaalseks ja sooled terveks. Nakatamata loomadel seevastu tekkis soolepõletik.

Teises katses nakatati rotte mikroobidega, kuid nüüd said nad jalgade pihta elektrilööke. Valu tekitamise ajal kõlas üks kindel heli, mida loomad hakkasid seostama haiget saamisega. Seejärel see seos niiöelda kustutati mälust - lastes loomadel kuulda heli, kuid ilma valu kogemata.

Bakterinakkust kogenud rotid muutusid kiiremini julgemaks ja nende halvad mälestused tundusid rutem kaduvat. See annab lootust, et sarnane teraapia võib aidata inimeste traumajärgset stressi nii ravida kui ka isegi ennetada.