Keha

Miks inimene peeretab? (9)

Õhtuleht.ee, 15. juuni 2015, 13:07
Foto: PantherMedia / Scanpix
Olgu tegu peeretamise või kõhupuhitustega – need teemad kipuvad olema inimeste jaoks piinlikud. Kuid olgem enda vastu ausad: me kõik peeretame. Kuid miks ometi?

Kõhugaasidel on reeglina kaks põhjust. Valdavalt tuleneb see seedimisprotsessi kaasnähuna, kuid mõnikord ahmivad inimesed sisse liiga palju õhku, kirjutab Healthmeup.

Esimesel juhul on peeretamise taga soolestikus pesitsevad bakterid, mis toitu kasulikeks toitaineteks muutes toodavad ka haisvat kõrvalprodukti vesiniksulfiidi.

Teisel juhul neelab inimene õhku juues, süües, rääkides või hingates. See õhk liigub läbi mao ja soolestiku ning väljub peeruna.

Iga kärts peeru sisaldab 59% lämmastikku, 21% vesinikku, 9% süsinikdioksiidi, 7% metaani ja 4% hapnikku. Ning see kõik on täiesti normaalne. Terved inimesed suudavad sedaviisi igapäevaselt väljutada 1,9 liitrit gaase.

Kuid peeretamist saab ka targalt toitudes veidi vähendada. Kui soovid mitte peeretada, väldi järgmisi tooteid:

• Mais ja maisitooted

• India road

• Hiina toit

TOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee