Lavendlit hinnatakse rahustavate omaduste pärast, kuid see on tõhus ka haavaraviks.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. juuni 2015, 11:13

Kolm asendamatut eeterlikku õli suveks

Kuigi eeterlikud õlid kosutavad hästi pigem pimedal aastaajal, on mitmetest neist abi ka suvises palavuses. Suveks sobivaid eeterlike õlisid tutvustab Primavera Life'i aroomterapeut Anusati Thumm.

Piparmünt jahutab
Piparmünt võta appi siis, kui ihkad palaval ja umbsel suvepäeval jahutust. Jahutava efekti tekitab õlis kõrge mentoolisisaldus. Tilguta pisut piparmündi eeterlikku õli näiteks kehapihusesse. Anusati armastab seda õli kasutada ka peavalurohuna. „See on tõhusam kui valuvaigisti! Kannan õli meelekohtadele ja tablette ei ole vaja," kinnitab ta. Samuti sobib õli šampooni sisse tilgutamiseks, sest tekitab pead pestes mõnusa jahutava tunde. Tugeva jahutava toime tõttu ei soovita Anusati kasutada seda õli vannis, sest nii võib saada külmavärinad. Samuti manitseb ta piparmündiõli kasutamise eest lapseootel naisi, sest õli võib põhjustada raseduse katkemist.

Lavendel ravib haavu
Lavendlit hinnatakse rahustavate omaduste pärast, kuid see on tõhus ka haavaraviks. „Lavendel on üks mu lemmikõlidest, kannan seda alati kaasas. Sellest on abi paljude nahaprobleemide korral," ütleb Anusati. Ta soovitab haavaraviks eelistada lavendlit isegi teepuule, sest kui nahal on haav, vajab ju ka psüühika tasakaalustamist. Lavendli eeterlikku õli võib Anusati kinnitusel kanda nahale lahjendamata kujul, isegi lastele. See desinfitseerib, aitab nahal paraneda, leevendab putukahammustuste sügelust, tohterdab põletuse korral. Kui oled päikesega liialdanud, sega lavendli eeterlikku õli näiteks aaloe baasõliga ja kanna nahale. Võid tilgutada lavendliõli ka külmale märjale rätikule ja teha kompressi.

Sidrunhein peletab putukad
Tõhus looduslik putukapeletaja on meeliülendav sidrunheina eeterlik õli. Lisa seda aroomilampi, lahjenda baasõliga ja hõõru nahale või tilguta kehapihusesse. Olenevalt sellest, kui suur putukamagnet sa oled, võid veelgi võimsama peletaja saamiseks lisada sidrunheinale näiteks tsitronella, lavendli, piparmündi või eukalüpti eeterlikku õli. Selline looduslik putukapeletaja on tervisele ohutu ning lõhnab imehästi!

 

Artikkel ilmus esmakordselt Biomarketi kliendiajakirjas 2015. aasta suvel.